Başbakan Rama, Arnavutluk’un 2030 yılına kadar AB’ye katılmayı planladığını söyledi

Tobias SCHWARZ / AFP

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, “tarihi” olarak nitelendirdiği katılım müzakerelerinin başlamasının ardından dün yaptığı açıklamada, Arnavutluk’un 2030’a kadar Avrupa Birliği’nin tam üyesi olmayı hedeflediğini söyledi.

Lüksemburg’da gazetecilere yaptığı açıklamada Rama, “Amacımız bu süreci 2030’a kadar tamamlamak ve bir Üye Devlet olarak Avrupa Birliği Konseyi’nin kapısını çalmaya hazır olmaktır” dedi.

Edi Rama, “Bu elbette çok iddialı bir hedef ve çok ama çok büyük bir çalışma hacmi gerektiriyor. Komisyon ile yakın bir şekilde çalıştık ve birlikte , yine çok iddialı olan bir yol haritası hazırladık. Bir planımız var ve bunu gerçekleştirmemize yardımcı olmaları için dostlarımıza ve ortaklarımıza da güveniyoruz” dedi.

Görüşmelerin Arnavutluk ve AB için “tarihi önem taşıdığını” söyleyen Rama, ülkenin “gelecekteki tüm yükümlülüklerini yerine getirmeye kararlı” olduğunu da sözlerine ekledi. “Biz Arnavutların AB entegrasyonu için bir B planımız olamaz. Bizim için bu AB yanlısı bir retorik değil, bir ölüm kalım meselesidir. Bizim için başka bir çözüm yok.” dedi.

Salı günkü konferans, ülkenin insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokratik kurumlar gibi alanlarda AB’ye nasıl uyum sağladığını gösteren “temeller” ile ilgili ilk grup fasıllara odaklandı.

İki tarafın ortaklaşa hazırladığı özet belge, Arnavutluk’un AB mevzuatını uygulama konusunda kaydettiği ilerlemeyi genel olarak olumlu bulmakla birlikte, yolsuzlukla mücadele ve yargı sisteminin güçlendirilmesi konularında ilerleme kaydedilmesi gerektiğini belirtiyor.

Toplantının ardından yayımlanan belgede, “Yolsuzluk, merkezi ve yerel yönetimlerin ve kurumların tüm kolları da dâhil olmak üzere kamu ve ticari hayatın birçok alanında yaygındır ve ciddi bir endişe kaynağı olmaya devam etmektedir” deniliyor.

AB, kamu kurumlarında daha fazla reform yapılması, medyanın bağımsızlığı ve organize suçlarla mücadele edilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Komisyonu’nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olivér Várhelyi de 2030 için belirlenen sıkı takvime olan güvenini dile getirdi.

AB üyeliği için ilk kez 2009 yılında başvuran ve 2014 yılında adaylık statüsü verilen Arnavutluk; Bosna Hersek, Gürcistan, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Türkiye ve Ukrayna ile birlikte 27 üyeli Birliğe katılmak için sırada bekleyen sekiz ülkeden biri. Kosova da potansiyel bir aday.

Genişleme 2014’ten sonra büyük ölçüde bloke edilmişti ancak Rusya’nın Ukrayna’yı büyük ölçüde işgal etmesinin ardından Brüksel bu sürece yeni bir ivme kazandırdı.

Arnavutluk’un resmi aday olmasından bu yana, Komisyon’un olumlu desteğine rağmen, Tiran ile müzakerelerin ilerletilmesi planları üç kez reddedildi.

Rama bu başarısızlıkları bir aşağılanma olarak nitelendirdise de Arnavutluk’un “bunları bir güce dönüştürdüğünü” açıkladı.

Rama yolun zorlu olduğunu ancak Arnavutluk için ilerlemekten başka seçenek olmadığını vurguladı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin