ÖZEL HABER | YUSUF DERELİ
Sözde ‘döviz kurlarındaki aşırı dalgalanmaya karşı vatandaşın yatırımlarını korumak’ için getirilen ‘Kur Korumalı Mevduat’ sistemine ilgi beklendiği gibi olmadı. Bu nedenle banka çalışanları üzerinde ciddi baskı olduğu belirtiliyor. Banka çalışanlarına ‘KKM’ hesabı açması için hedef veriliyor. Genel müdürlük ve bölge müdürlüklerinin de hedefe ulaşma oranını sıkı takip ettiği kaydediliyor.
Kamu hatta özel banka çalışanlarının, döviz mevduatı olan tüm müşterileri arayıp kur korumalı mevduat hesabına geçmesini tavsiye ettikleri ileri sürülüyor. İddiaya göre söz konusu teklif ‘tavsiye’ olmaktan da çıkmış ‘ısrar’ boyutuna ulaşmış durumda.
Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, konuyla ilgili kendisine banka çalışanlarından gelen mesajları sosyal medya hesabında ‘yorumsuz’ olarak paylaşıyor. Babuşçu geçtiğimiz yıllarda kamu bankalarında üst düzey görevlerde bulunmuş bir isim.
Bir banka çalışanı yaşadıkları baskıyı, “Günlük yabancı para vadeli mevduat dönüşü olan müşterilerin listesi gönderilip, ‘Arayın, kur korumalı mevduata geçmesini önerin’ diyorlar. Akşam saat 18.00 gibi hesap açan/açmayan personel listeleri paylaşılıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık.” sözleriyle aktarıyor.
Bir katılım bankası çalışanı ise baskının sadece kamu bankalarında olmadığını şöyle anlatıyor: “Katılım bankalarında da durum aynı. Yılın ilk kampanya hedefi malum hesaplar.”
DTH’LERDEKİ ÇÖZÜLME YÜZDE 1 BİLE DEĞİL
Çalışanlara baskının önümüzdeki günlerde daha da artacağını söylemek zor olmaz.
Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin son verdiği bilgiye göre, KKM’lerde toplanan paranın miktarı 126 milyar lira. Yurt içi yerleşiklerin toplam TL mevduatı 1,9 trilyon lira civarında. Bakan, söz konusu rakamın yüzde 15’inin yani 19 milyar TL’sinin döviz tevdiat hesaplarından geldiğini söylüyor. Bu da güncel kurla DTH’larında 1,4 milyar dolarlık bir çözülme olduğunu gösteriyor.
TCMB’nın rakamlarına göre Türkiye’deki toplam yabancı para mevduatı 234,2 milyar dolar civarında. Bunun da yaklaşık 146 milyar doları ‘gerçek’ kişilere ait. Bakan’ın verdiği rakamlara göre DTH’larındaki çözülme yüzde 1 bile değil!
TL MEVDUATLARINDA BİLE ÇÖZÜLME YÜZDE 10’NUN ALTINDA
Bakan Nebati’nin açıklamasına göre TL mevduatlardan KKM’lere gelen para miktarı ise yaklaşık 107 milyar lira. Toplam TL mevduat tutarının 1,9 trilyon lira olduğu düşünüldüğünde ise söz konusu rakam yüzde 5,6 civarında bir orana denk geliyor. TL hesaplarındaki çözülme de yüzde 10’un çok altında altında…
KKM’ye geçişlerin beklendiği gibi olmadığı sır değil. Bu nedenle geçtiğimiz günlerde ‘tüzel kişilerin’ yani şirketlerin de bu üründen ‘faydalanmalarına’ dair düzenleme yapıldı. Vade ise 6 ay ve 1 yıl olarak belirlendi.