Ana Sayfa Dünya Bangladeş’e geçen Arakanlı Müslüman sayısı 90 bine yaklaştı… BM: Aung Suu Kyi...

Bangladeş’e geçen Arakanlı Müslüman sayısı 90 bine yaklaştı… BM: Aung Suu Kyi artık müdahale etmeli!

Myanmar’da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan’daki çatışmaların 25 Ağustos’ta yeniden başlaması üzerine, Bangladeş’e geçmek zorunda bırakılanların sayısı 90 bine ulaştı. Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada ise “çatışma ortasında kalan binlerce sivile yapılan yardımların Myanmar tarafından engellendiği” aktarıldı.

BM’nin Myanmar İnsan Hakları Rapörtörü, ülkenin fiili lideri Nobel Barış ödülü sahibi Dışişleri Bakanı Aung San Suu Kyi’yi Arakan Müslümanlarını koruyamaması nedeniyle eleştirdi ve Kyi’nin artık “duruma müdahale etmesi gerektiğini” söyledi. BM yetkilisi Yanghee Lee, Arakan Müslümanlar’nın yaşadığı Rakhine eyaletinde durumun “gerçekten çok kötü” olduğunu vurguladı.

Myanmar’ın Nobel Barış ödülü sahibi Dışişleri Bakanı  Aung San Suu Kyi

BM’nin tahminlerine göre Bangladeş’e kaçan Arakan Müslümanları’nın sayısı 87 bine ulaştı.
Bu sayı, Ekim 2016’da yine bölgedeki şiddet nedeniyle kaçanlardan daha yüksek.

Arakan Müslümanları, Birmanya’da baskıya uğrayan devletsiz bir topluluk. Kaçanların çoğu, askerlerin ve Budist çetelerin köylerini yaktıklarını ve sivillere saldırdıklarını anlatıyor.
700’den fazla ev tahrip edildi

Uydu fotoğrafları da eyaletin kuzeyinde çok sayıda yerin yandığını gösteriyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yayımladığı bir uydu fotoğrafında Arakan Müslümanları’nın yaşatığı bir köydeki 700’den fazla even yerle bir edildiği görülüyor.

Myanmar Ordusu ise, sivillere saldıran militanlara karşı operasyon yürüttüklerini savunuyor.

Bangladeş sınırındaki durum

Polis noktalarına saldırıların düzenlendiği 25 Ağustos’tan bu yana Arakan Müslümanları kuzeye, Bangladeş sınırına doğru kaçıyor. Onlarca kişinin sınırın bir kısmını oluşturan Naf Nehri’ni geçmeye çalışırken boğulduğu bildiriliyor.

BBC’nin haberine göre, hükümetin aksi yöndeki talimatlarına karşın, Bangladeşli sınır polislerinin mültecilerin geçişine izin verdiklerini söylüyor. AFP Haber Ajansı’na konuşan bir sınır polisi, Ekim 2016’ya kıyasla daha fazla insanın sınıra yöneldiğini söyledi ve “Durum böyle sürerse ciddi sorunlarla karşılaşacağız. Ancak akımı durdurmak imkansız, bu insanlar her yerde” dedi.

 

 

HENÜZ YORUM YOK