AKP hükümetine yönelik hazırlanan Balyoz Darbe Planı davasının eski hakimi ve eski Yargıtay üyesi İdris Asan’a 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Asan, darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve HSYK üyeleri hakkında açılan davada terör örgütü üyeliği suçlamasıyla yargılanıyordu.
Dönemin AKP hükümetine yönelik Mart 2003’te Çetin Doğan başkanlığında yapılan plan seminerinde darbe hazırlığı yapıldığına dair belge ve delillerin tespitiyle başlayan soruşturma sonrası açılan Balyoz Davası 30 Ocak 2010’dan 21 Eylül 2012’ye kadar sürmüştü. Asan o dönemde görev alan hakimlerden biri olduğu için cezalandırıldı.
‘SUÇSUZUM, TAHLİYEMİ İSTİYORUM’
Yargıtay 9. Ceza Dairesince Yargıtay Genel Kurul Salonunda görülen duruşmaya, tutuklu sanık eski Yargıtay üyesi İdris Asan ve avukatı katıldı. Esas hakkındaki savunmasını yapması için söz verilen Asan, hakkındaki suçlamaları reddetti. Örgüt içinde dini hassasiyetleri nedeniyle yer aldığını ve pişman olduğunu dile getiren Asan, eski Yargıtay üyesi Resul Çakır tarafından telefonuna ByLock yüklendiğini anlattı. Asan, tahliyesine ve beraatine karar verilmesini istedi.
Aranın ardından toplanan heyet tarafından alınan karar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Burhan Karaloğlu tarafından okundu.
TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ
Karara göre, sanık Asan’ın ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 314/2. maddesi gereğince alt sınırdan uzaklaşarak 7 yıl hapis cezası verildi. Terör suçlarında cezanın yarı oranında artırılmasını öngören 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 5/1 maddeleri uyarınca sanığa verilen ceza yarı oranında artırılarak 10 yıl 6 aya çıkarıldı. Sanığın duruşmalardaki iyi hali göz önünde bulundurularak TCK’nin 62. maddesi uyarınca cezasında altıda bir oranında indirim yapıldı ve cezası 8 yıl 9 aya indirildi. Sanık Asan’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Karara karşı temyiz yoluna başvurulabiliyor. Temyiz istemini, Yargıtay Ceza Genel Kurulu görüşecek.
SUGA, ORAJ, TIRPAN, TESTERE; HERKESE YÖNELİK PLAN HAZIRLAMIŞLAR
Dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın liderliğindeki cunta tarafından hazırlanan Balyoz Darbe Planı ile, darbe zeminini hazırlama amaçlı hükümete yönelik; Hava Kuvvetleri’nin tasarladığı Oraj ve Deniz Kuvvetleri’nin hazırladığı Suga eylem planları; dini grup liderlerine yönelik ‘Döküm’; gayrimüslim cemaat önderlerine yönelik ‘Sakal’; darbe karşıtı akademisyenlere yönelik ‘Tırpan’; ve darbe karşıtı liberallere yönelik de ‘Testere’ eylem planlarının uygulanması hedeflenmişti.
KARA KUVVETLERİ KOMUTANI AYTAÇ YALMAN TEYİT ETMİŞTİ; BAŞBUĞ’U SUÇLAMIŞTI
Fatih ve Bayezid Camiilerinde bomba patlatılarak hükümetin sıkıyönetim ilan etmeye zorlanması, Yunanistan hava sahası üzerinde bir Türk jetinin düşürülerek halkın galeyana getirilmesi ve darbe sonrası demokrat görüşlü gazetecilerin tutuklanması gibi planlar da Balyoz harekatı kapsamındaydı. Balyoz Darbe Planı dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ile eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün ifadeleriyle de teyit edilmişti. Aytaç Yalman bir röportajında ‘Başbuğ görevini yapsaydı Balyoz olmayacaktı’ ifadelerini kullanmıştı.
Yargılamalar sırasında dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmiz Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ifadeleriyle Çetin Doğan Cuntası’nın Genelkurmay emrine muhalif şekilde hareket ettiğini tespit ettiğini teyit etmişti. Yine sonraki Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un Balyoz seminerlerinin sınırı aştığına dair yazısı ortaya çıkmıştı. CD ve elektronik delillere ilişkin başlatılan tartışmalarla davanın üstü örtülmek istendi. Ancak asıl değişim 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet skandalının ortaya çıkmasından sonra yaşandı.
17 ARALIK YOLSUZLUK SORUŞTURMASINDAN SONRA BALYOZ DAVASI YÖN DEĞİŞTİRDİ
Her alanda olduğu gibi Balyoz darbe davasıyla ilgili de Tayyip Erdoğan ve AKP politika değiştirdi. HSYK’daki değişimler ve yargıya müdahale ile yenilenen mahkemeler Balyoz darbe davasını da tekrar gündeme aldı. 19 Haziran 2014’te İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, oy birliği ile 234 subayın tahliye edilerek yeniden yargılanmasına karar verdi. Mahkeme, savcılıktaki tüm yakalama kararlarının da kaldırılmasına hükmetmişti.
DURSUN ÇİÇEK VE DİĞER SANIKLAR DAVA AÇMIŞTI
İstanbul hakimliği döneminde Balyoz planı davasında bazı sanıkların tahliye taleplerini reddeden, davanın sanıklarından eski Albay Dursun Çiçek hakkında nöbetçi hakim olarak ikinci kez tutuklama kararı veren İdris Asan, 2010 anayasa değişikliğinin ardından yapısı değiştirilen HSYK tarafından 2011’de Yargıtay’a üye seçilmişti.
Ergenekon, Balyoz, İrticayla ile Mücadele Eylem Planı, Poyrazköy gibi davalarda yargılanan sanıklar, tutuklama ve tutuklamaya yapılan itirazlarla ilgili gerekçesiz kararlar veren hakimlerin Ceza Muhakemesi Kanunu’na aykırı davrandıklarını öne sürerek bu hakimler aleyhine ayrı ayrı tazminat davası açmışlardı.
Dava açılan hakimler arasında İdris Asan da bulunuyordu.
Balyoz planı davası kapsamında 20 yıl hapis cezasına çarptırılan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, 2013’te Balyoz planı soruşturmasında görev alan emniyet görevlileri, İdris Asan’ın da arasında bulunduğu savcı ve hakimler hakkında, kendisine kumpas kurulduğunu ileri sürmüştü.
Hakimler ve Savcılar Kurulu da aralarında İdris Asan’ın da bulunduğu Balyoz davasının soruşturma ve kovuşturma aşamasında görev alan 50 hakim ve savcı hakkında kovuşturma izni vermişti. Asan’ın, bu suçtan da yargılanacağı belirtiliyor.