Ana Sayfa Güncel Bakan açıkladı: Eğitim sitemi yine değişiyor

Bakan açıkladı: Eğitim sitemi yine değişiyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk

Yap-boz tahtasına dönen Türk eğitim sisteminde yine değişikliğe gidiliyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, liselerdeki yeni eğitim sisteminde ders sayılarının azalacağını, 2024’te de üniversite sınavında değişiklik yapılacağını açıkladı.

Bakanı Selçuk, Borusan Asım Kocabıyık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen ‘Lisede Ne Yaptık?/Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı’nda yeni eğitim sistemini anlattı.

2020-2021 döneminde başlayacak

Yeni eğitim modelinde ders sayısının, 9. sınıfta 8’e, 10. sınıfta 9’a, 11. sınıfta 9’a, 12. sınıfta ise 7’ye düşürüldüğünü belirten Selçuk, “Niye azaltıyoruz? Bir çocuğun 15-16 dersi anlaması ve içselleştirmesi mümkün olmuyor” dedi. Yeni model 2020-2021 öğretim yılında 9. sınıfı okuyacak öğrencilerle başlayacak.

Yeni modelde, Akademik Gelişim Programı adıyla anılan dersler, Anadolu Liseleri için 9-11. sınıflarda 35, 12. sınıflarda ise 24 ders olarak planlandı.

Lisenin ilk üç yılında haftalık okul zamanı, 35 saati Akademik Gelişim Programı, 5 saati de Hayal-Etkinlik-Yaşam temalı çalışmalar olmak üzere 40 saat olarak belirlendi.

Ders sayısı yüksek olunca bilgi içselleştirilemiyor

Bakan Selçuk lise düzeyinde öğrencilerin çok sayıda ders aldığını, ancak bu derslerde edindikleri bilgilerle ilgili araştırma ve uygulama imkânlarına zaman bulamadığını belirterek, “Dolayısıyla bilgiyi içselleştiremediği bilinmektedir. Gerek kalıcı bir bilgilenme sürecinin oluşması, gerekse öğrencilerin ilgi ve meraklarını geliştirebilmeleri için lise modelinin disiplinlerüstü derslerle desteklenmesi yoluna gidilmiştir. ” diye konuştu.

Selçuk, kısa adı HEY olan haftalık 5 saatlik zaman dilimleri konusunda ise şunları söyledi: “Bu zamanlarda öğrencilerin tasarım ve uygulama becerilerini geliştirecek etkinlikler yapmaları ve toplumsal fayda çalışmalarıyla yaşamla ilişki kurmaları hedeflenmiştir. Buradaki amaç öğrencilerin sadece akademik değil sosyal ve duygusal becerilerinin en üst düzeyde gelişiminin sağlanması yoluyla dengeli bir eğitim sisteminin oluşturulmasıdır.”

HENÜZ YORUM YOK