Bağışa var, esnafa yok!

Tr724 HABER MERKEZİ | İLKER DOĞAN

Kredi Garanti Fonu destek kapasitesi geçtiğimiz haftalarda artırıldı. Hazine garantili kefalette toplam bakiye 250 milyar TL’den 500 milyar TL’ye çıkarıldı. Hatta yeni krediden yararlanmak için vergi prim borcu olmama şartı bile kaldırıldı. Ancak sorun şu ki, ‘biz bize yeteriz’ kampanyasına milyonlarca TL bağışlayan kamu bankalarında kobi ve küçük esnafa kredi verecek limit yok! Türkiye’de faaliyet gösteren bir işletme sahibi geçtiğimiz hafta kamu bankalarına yaptığı başvuruların ‘limit olmadığı’ gerekçesiyle reddedildiğini anlatıyor.

Kamu bankalarının kasasının boşaldığının başka bir delili de 10 bin TL olarak açıklanan temel ihtiyaç desteği kredisinde 7 bin TL’lik kesintiye gidilmesi! Başvuru yapan vatandaşların kredi ödemeleri hesaplara yatmaya başladı. Ancak yatırılan miktar 10 bin TL değil, 3 bin TL olarak revize edilmişti! Salgınla birlikte gerçek işsiz sayısı 10 milyona dayandı. Tüketim dolayısıyla üretim durdu. Dolar, BDDK’nın önceki gün SWAP limitini yüzde 1’e çekmesine rağmen dün 6.81’i gördü. Deniz bitti, gemi karaya oturdu. Ancak gerçeklikle bağını tamamen koparan AKP iktidarı, felaketi görmemekte ısrar/inat ediyor.

Hiç bir ekonomik ve sosyal soruna kalıcı çözüm getiremeyen AKP iktidarı, ülkeyi algı ile yönetmeye devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı damat Berat Albayrak, önceki gün, kamu bankalarının tüm imkanlarıyla vatandaşın yanında durduğunu anlattı. Ardından özel bankaların tavrını eleştirdi. Albayrak, “Özel bankaların takındığı tavır bizleri fazlasıyla üzmektedir.” dedi. Ancak kazın ayağı hiç de öyle değil!

Daha birkaç gün önce TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kamu ve özel bankalara serzenişte bulunmuş ve kredi alamadıklarını anlatmıştı. 7 Nisan’da yaptığı açıklamada, Kredi Garanti Fonu’na yapılan artışa rağmen birçok bankanın ‘limit bitti’ gerekçesiyle esnafa kredi vermeyi reddettiğini söylemişti. Durum tam olarak Hisarcıklıoğlu’nun söylediği gibi; kamu bankaları kredi başvurularının büyük bir kısmını ‘limit yok’ diyerek geri çeviriyor. 

ÜZGÜNÜZ, PARA YOK!

Türkiye’de yatırımı olan bir firma sahibi geçtiğimiz hafta Ziraat Bankası’na 300 bin lira kredi için başvurduğunu söylüyor. Salgın nedeniyle sıkıntılı günler geçirdiklerini anlatan esnaf, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Daha önce defalarca kredi aldım ve ödedim. Borcum yok. Ancak bu kez ‘kredi veremiyoruz’ dediler. Nedenini sordum, limitin olmadığını söylediler. Bankanın müdürü, ‘100 bin lira bile isteseniz yok. Para bitti’ dedi.” 

SESSİZ SEDASIZ REVİZE!

Bankanın şube müdürü doğru söylüyor! Limit yok. Öyle ki, temel ihtiyaç desteği kredisi ödemeleri bile sessiz sedasız revize edilerek 10 bin TL’den, 3 bin TL’ye indirildi. Temel ihtiyaç kredisi için başvuranlar hesaplarına 10 bin TL yatmasını beklerken, 3 bin TL’yi görünce şok oldu! Rakamın ne zaman revize edildiği ve bunun neden kamuoyuna açıklanmadığını kimse bilmiyor. İktidar temsilcileri canlı yayınlarda 10 bin TL olarak açıklıyor ancak vatandaşın hesabını 3 bin TL yatıyor! Kredi başvurusu 13 gündür cevaplanmayan vatandaşlar var!

KAMU BANKALARI BATIK DURUMDA

İktidarın özellikle son dönemde piyasaya dolar sürmek ve yandaş firmaları kurtarmak için kullandığı kamu bankaları batık durumda. Batığın en önemli sebebi de siyasi iktidarın bu bankaları ‘babalarının çiftliği’ gibi kullanmaları. Dolar yükseldiği dönemde bir emirle kamu bankalarına yüksek fiyattan dolar aldırıyorlar. Ardından kur artışını önlemek için ucuza sattırıyorlar. Aradaki zarar milletin sırtına yükleniyor. İşte bu siyasi kararlar ve keyfilik nedeniyle bu bankalar her yıl milyarlarca lira görev zararı açıklıyor. Sadece 2018 yılında Ziraat Bankası 2.3 milyar TL, Halkbank 1.3 milyar TL görev zararı açıklamıştı. Adı geçen bankaların görev zararları son 4 yılda ikiye katlanmıştı. 

BATIK KREDİ MİKTARI ARTIYOR

2019’da da tablo değişmedi. Geçtiğimiz yılın ilk 11 ayında Ziraat Bankası’nın görev zararı 3 milyar liraydı. Halk Bankası’nın 1.7 milyar TL. 2019 yılı dahil son 10 yıla bakıldığında ise bütçelenen toplam görev zararları Ziraat Bankası için 15.4 milyar lira, Halk Bankası için 7.5 milyar liraya ulaştı. Bu arada batık kredi miktarı da artıyor. 2018 yılına göre, takipteki alacakların (batık kredi) toplam kredilere oranı Ziraat Bankası’nda yüzde 2’den yüzde 2.3’e, Halkbank’ta yüzde 3.29’dan yüzde 4.6’ya ve Vakıfbank’ta yüzde 4.65’ten yüzde 5.23’e yükseldi. BDDK verilerine göre, geçtiğimiz yıl kasım ayı itibariyle batık kredi miktarı 142 milyar TL’ye ulaştı. Yüzde 5,2’larda olan batık kredi oranının yüzde 7-8’e çıkacağı tahmin ediliyor.  

BAĞIŞ KAMPANYASINA TAM DESTEK!

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı ‘Biz bize yeteriz’ kampanyasında düne kadar 1 milyar 618 milyon 477 TL toplandı. Vatandaşın 10 bin TL’lik kredi talebini bile karşılayamayan kamu bankaları söz konusu kampanyanın ise en büyük destekçileri! Ziraat Finans Grubu tam 62 milyon 300 bin TL aktarmış kampanya için! Halk Bankası 56 milyon TL bağışlamış! Vakıflar Bankası ise 50 milyon lira… Devlet, sağ cebinden aldığını sol cebine koyuyor! 


İşsizlik fonu da bu bankalara aktarılmıştı

Geçtiğimiz yıllarda işsizlik fonundaki paraların bir kısmının da kamu bankalarına aktarıldığı ortaya çıkmıştı. Ekonomist Uğur Gürses’in haberine göre 2018 yılında İşsizlik Sigortası Fonu’na ait 11 milyar TL üç kamu bankasına aktarılmıştı. Ve söz konusu iddia Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından doğrulandı. Kalın, “Geçen sene de birtakım kaydırmalar yapılmıştı. Tehlike söz konusu değil.” ifadelerini kullanmıştı.  

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin