Ayakkabı aksesuar değildir!

Çabuk yorulma, ağrı ve eklemde şişlik gibi belirtilerle kendini gösteren kalça ve diz kireçlenmesi; en çok aşırı kilolu, yaşlı ve iltihaplı romatizma hastalığı olanları etkiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Halıcı’ya göre, bilinçsiz spor, diz çökerek yapılan temizlik, ağır aktiviteler ve sağlığa göre değil aksesuar olarak seçilen yanlış ayakkabı kullanımı kireçlenmenin temel nedenlerinden.

İnsan vücudundaki tüm eklemlerde görülen kireçlenme, en sık kalça ve diz bölgesini etkilemektedir. Eklem kıkırdağının yapısında deformasyon, aşınma ve incelme sonucunda ortaya çıkan bu sorun, kıkırdağın altındaki kemik dokusunda değişikliklere ve eklem kenarında çıkıntılara neden olmaktadır. Özellikle 40 yaş üstü bireyleri etkileyen kalça ve diz kireçlenmesi, gençlerde de görülmektedir. Halk arasında ‘iltihaplı romatizma’ olarak bilinen ve yaşa bağlı olmayan kalça kireçlenmesi de ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlık, çocukluk ve ergenlik dönemi ile gençlik çağında geçirilen çeşitli travmalar sonucunda kendini gösterir.

Diz ağrısına dikkat

Kalça kireçlenmesinin teşhisinde ağrının kaynağının doğru belirlenmesi gerekmektedir. Bu sorun nedeniyle rahatsız olan birçok kişi, kalça ağrısı değil de diz ağrısı nedeniyle ortopedistlere başvurmaktadır. Kalçadaki kireçlenme sorununun neden olduğu ağrının genellikle dize vurması sonucunda bu hastalık teşhis edilmektedir. Kalçada kemik kangreni ve yumuşak dokuları etkileyen hastalıklar ile bel kaynaklı ağrılar da kalça bölgesinde ağrıya neden olabilmektedir. Bu ağrıların kireçlenme sorunu ile ilgisi genellikle bulunmamaktadır.  Kireçlenmeye bağlı ağrılar kasığın ön tarafında ağrı şeklinde kendini gösterirken, kalçanın arka kısmındaki ağrıların büyük kısmı bel bölgesi kökenli ağrılar olmaktadır.

Eklemlerinizi dikkatsiz kullanmayın

Diz bölgesindeki kireçlenmenin en önemli sebebi genetik yatkınlık, aşırı kilo ile kötü ve dikkatsiz aktivite yapılmasıdır. Yükü dizleri ile kaldıran meslek grupları ile ısınmadan bilinçsizce yapılan spor ve uzun süre yanlış ayakkabı kullanımı sonucunda bu sorun ile birlikte ayak ve ayak bileği problemleri ortaya çıkabilmektedir.

Kireçlenmenin tedavisi mümkün

Güncel gıda takviyeleri ve alternatif tıp uygulamalarıyla kireçlenme süreci yavaşlatılmaktadır. Hastalık tablosu ilerleyip son aşamaya geldiğinde ise cerrahi sonucu yerleştirilen eklem protezi çözüm olmaktadır. Gerek diz gerekse de kalça kireçlenmelerinde son aşamada yapılan kalça ve diz protezleri ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. Ameliyat sonrası ertesi gün hastalar koltuk değnekleriyle yürütülmekte ve 3-5 günlük hastane süreci sonrası taburcu edilmektedir.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin