Ana Sayfa Güncel Avrupa’nın göbeğinde yaşanan Srebrenitsa soykırımı unutulmadı!

Avrupa’nın göbeğinde yaşanan Srebrenitsa soykırımı unutulmadı!

Avrupa’nın göbeğinde 11 Temmuz’da 1995 Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’nın Sırp birlikler tarafından ele geçirilmesiyle soykırımda 8 bin 372 Boşnak öldürüldü. Bosna Hersek Srebrenitsa soykırımı yakın tarihte yaşanan en büyük katliamlardan biri olarak tarih sayfalarına yazıldı. Yugoslavya’nın dağıldığı sancılı yıllarda Bosna Savaşı sırasında 8 binden fazla Boşnak’ın Sırp askerler tarafından katledilmesini üzerinden 25 yıl geçti.

Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük katliam olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımın baş sorumlularından Ratko Mladiç 10 yıllık firarın ardından 2011’de yakalanmıştı.

Lahey’de yargılanan Mladiç müebbet hapisle cezalandırıldı. Srebrenitsa soykırımı aradan 25 yıl geçmesine rağmen kurban yakınlarının ve Boşnak halkının kapanmayan yarası olarak kalmayı sürdürüyor.

SREBRENİTSA KATLİAMI

1992 yılında Sırpların Bosna’da başlattığı soykırımın ardından bölgeye müdahale eden Birleşmiş Milletler’in güvenli bölge olarak ilan ettiği yerler arasında Srebrenitsa da bulunmaktaydı.

24 bin civarı nüfusu olan Srebrenitsa, diğer bölgelerden gelen mülteci göçleriyle 60 bin nüfusa ulaştı. Nüfusun artışı, Srebrenitsa’nın açlık ve hastalıklarla mücadele eden bir şehir olmasına yol açtı.

Ratko Mladiç komutasındaki Sırp orduları, Srebrenitsa’ya yönelik saldırılarını arttırdıklarında, Müslümanlardan toplanan silahların geri verilmesi için başvuru yapıldı ancak Hollanda komutanı Thom Karremans, silahların geri verilmesini reddetti.

Hollandalı askerler, bir gece Bosna’da bulunan Birleşmiş Milletler Barış Gücü’ne bağlı Hollandalı komutandan aldıkları emir doğrultusunda şehri boşalttılar ve şehrin güvenliğinden sorumlu Hollandalı komutan Thom Karremans, sığınan 25 bin mülteciyi ve şehri Sırplara teslim etti.

Bu olaydan sonra ortaya çıkan bir videoda, Sırp generalin kenti boşaltan Hollandalı komutana bir hediye verdiği ifşa edildi. Bir hafta süren katliam, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, insanlığa yapılan en büyük suç olarak kayıtlara geçti.

Müslüman nüfusun daha fazla olduğu ve Sırp zulmüne karşı yetersiz imkanlarla karşı koymaya çalışan Srebrenitsa’nın Tanjarz Kırsalı’nda, 10 bin kişi esir alındı. İnsanları esit tutan askeri grup, ardından Mladiç’in emriyle tek tek esirleri öldürdü.

Tam 5 gün süren katliamda 8300 kişi öldürüldü ve kalan 2700 kişi serbest bırakıldı. Katliamdan yaklaşık 13 yıl sonra Bosnalı Sırp komutan Ratko Mladiç kaçak olarak yaşadığı Sırbistan’ın Sermiyan köyünde Radovan Karadzic ile beraber yakalanarak tutuklandı ve Mladiç’in cezası müebbet hapis olarak belirlendi.

 

HENÜZ YORUM YOK