Dünyanın en büyük plastik geri dönüşüm merkezi olan Çin, geçen Aralık ayında, artık dünyadan plastik çöp alımını durduracağını ve plastik ürünleri geri dönüşüm yoluyla değil sıfırdan plastik satın alarak üreteceğini duyurmuştu.
Amerikalı petrokimya endüstrisini sevindiren haber, Avrupa ülkelerini endişelendiriyordu. Geri dönüşüme önem veren ve her yıl milyonlarca ton çöp ‘ithal eden’ Avrupa ülkeleri, bu kararın ardından yeni bir projeye imza attı.
Avrupa Birliği, dün yayınladığı bir plana göre 2030’a kadar plastik paketlemeyi tamamen piyasadan kaldırmayı hedefliyor. Bunun yerine geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanılması planlanıyor.
AFP’nin haberine göre, Komisyon Başkan Yardımcısı Frans Timmermans aldıkları kararın gerekçesini şu şekilde açıkladı:
‘Plastiklerin suyumuza, yemeğimize, hatta vücudumuza girişini durdurmalıyız. Uzun vadeli tek plan, geri dönüşümle ve daha çok yeniden kullanarak plastik atığı azaltmaktır. Çin’in kararı şüphesiz ki büyük bir engel ancak gelin bu engeli fırsata dönüştürelim.’
Planın vergi boyutuyla ilgili henüz bir karara varılmış değil. AB yetkilileri, çevre ve özellikle plastik kullanımıyla ilgili yeni bir vergi işleme koyarak Brexit’ten doğacak 13 milyar Euro’luk bütçe açığının bir kısmını kapatmayı planlıyordu.
Komisyonun verilerine göre Avrupa her yıl 25 milyon ton plastik atık üretiyor ve bunun yüzde 30’dan daha azı geri dönüşüm için toplanıyor.
Timmermans ayrıca, ailelerin çocuklarına içeceklerde kullandıkları bir pipeti üretmenin saniyeler sürdüğünü fakat doğada etkisinin 500 yıla uzandığını anlatmaları gerektiğini belirtti.
Yetkililer bunun, Avrupalı sanayiciler için yeni materyaller üretme konusunda dünya liderliği fırsatı doğuracağı görüşünde.