ERSAN KIRLI | BRÜKSEL TR724
Kültürlerarası Diyalog Platformu (IDP), 4-5 Mart tarihlerinde Avrupa Parlamentosu, Citizen Z Projesi ortakları ve Stand Up for Europe ile gençlerin sivil ve demokratik yaşama katılımını güçlendirmeyi amaçlayan bir etkinlik düzenledi.
Yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimleri sebebiyle organize edilen Gençlerin Katılımı için İvme Kazandırma (Unleashing the Momentum for Youth Engagement) çalıştay iki gün sürdü. Program Avrupa Birliği destekli Citizen Z projesinin bir parçası olarak Avrupa Parlamentosu, The Intercultural Dialogue Platform (Kültürlerarası Diyalog Platformu), Fedactio, Udruga Prizma, Platform INS, Istitito Tevere işbirliğiyle gerçekleştirildi.
Avrupa’daki gençlerin demokratik süreçlere katılımını canlandırmayı, seçimlere aktif katılımı artırmayı ve politika yapıcılar, sivil toplum ve gençlik dernekleri arasında anlamlı tartışmaları teşvik etmeyi amaçlayan programda Hırvatistan, İtalya, Belçika, Almanya, Hollanda ve diğer birçok ülkeden 50’ye yakın katılımcı yer aldı.
Programa AB yetkilileri ve genç Avrupalıların yanısıra Avrupa’nın değişik ülkelerinde birçok akademisyen ve sivil toplum gönüllüleri katıldı. Yapılan panel tartışmasında farklı AB ülkelerindeki gençler için kilit önem taşıdığı düşünülen ortak konular ele alındı. Gençlerin sivil ve siyasi hayata ilgisini artırmak ve onları karar alma sürecine dahil etmek için nasıl bir yol izlenebileceği ve ne tür projer hazırlanabileceği üzerinde müzakere edildi.
2019’da katılım rekor kırmıştı
6-9 Haziran 2024 tarihleri arasında yapılacak 10’uncu Avrupa seçimlerinde 27 Üye ülkeden yaklaşık 366 milyon AB vatandaşının oy kullanma hakkı olacak. 1979’daki ilk Avrupa seçimlerinden bu yana sürekli düşüş gösteren seçimlere katılım oranı 2019 seçimlerinde daha önce görülmemiş bir şekilde artarak yüzde 50.6’ya ulaşmıştı.
2019 seçimlerine katılım oranı bir önceki seçime göre yaklaşık yüzde 8 artmış ve bu artışın büyük anlamda genç nüfusun seçimlere gösterdiği ilgi sebebiyie gerçekleştiği duyurulmuştu.
Oy kullanma yaşı 16’ya indiriliyor
2024 yılındaki seçimlerde 4 ülke (Belçika, Almanya, Malta ve Avusturya) vatandaşları 16 yaşından itibaren oy kullanabilecek. Yunanistan’da oy kullanma yaşı ise 17. Avrupa Parlamentosu, oy verme yaşının düşürülmesinin gençlerin seçimlere katılımını artırmanın bir yolu olduğunu düşünüyor. Her üye ülkenin vatandaşlarının oy kullanma yaşını kendi belirleme hakkına sahip olduğu AB’deki diğer 22 ülkede ise oy verme yaşı şimdilik 18.
Üye ülkeler sadece seçmenler için değil seçilebilecek AP vekil adayları için de gerekli olan yaş sınırını kendileri belirliyor. 16 üye devlette adayların en az 18 yaşında olması gerekirken vekil olabilmek için Bulgaristan, Kıbrıs, Çekya, Estonya, İrlanda, Litvanya, Letonya, Polonya ve Slovakya’da adayların 21 yaşında olması gerekiyor. Romanya’da adaylık için 23 yaş şartı aranırken İtalya ve Yunanistan kendi vekil adaylarının en az 25 yaşında olmasını kararlaştırmış durumda.
The event “European Elections 2024: Unleashing the Momentum for Youth Engagement” starts now at the European Parliament. With less than 100 days left until the European Elections, it’s crucial to #UseYourVote and make your voice heard! 🇪🇺 #EuropeanElections #YouthEngagement pic.twitter.com/UUZGCf3Atc
— Dialogue Platform (@DialogPlatform) March 4, 2024
[…] Источник: https://www.tr724.com/avrupa-parlamentosu-secimlerine-genclik-asisi/ […]