ENSAR NUR | TR724 STRAZBURG
Strazburg’da toplanan Avrupa Parlamentosu vekilleri, ormansızlaşma ile mücadele için yeni önlemler kabul etti. Ormansızlaştırılmış bölgelerden elde edilen ürünler teklifin yürürlüğe girmesinin ardından AB’de satılamayacak.
AP, iklim değişikliğine karşı şirketlere AB’de satılan ürünlerin ormansızlaştırılmış veya bozulmuş arazilerden üretilmediğinden “özen yükümlülüğü (devoir de vigilance)” kapsamında sınırlamalar getiriyor.
Parlamento, Avrupa Komisyonu’nun AB’de küresel ormansızlaşmayı durdurmaya yönelik “sıfır ormansızlaşma” yönetmeliği teklifini bugün 453’e karşı 57 oyla ve 123 çekimser oyla kabul etti.
Komisyon’un teklifi canlı hayvan, kakao, kahve, palmiye yağı, soya ve ahşap ile bunlardan yapılan deri, çikolata ve mobilya gibi ürünleri kapsarken, Parlamenterler domuz, koyun, keçi, kümes hayvanları, mısır, kauçuk, odun kömürü ve basılı kâğıt ürünlerinin de kapsama dahil edilmesini istedi.
Yeni mevzuat, şirketleri AB’de satılan malların dünyanın herhangi bir yerinde ormansızlaştırılmış veya bozulmuş arazilerden elde edilmediğinden emin olmaya (‘özen yükümlülüğü’) zorlayacak.
Bu sayede tüketiciler, satın aldıkları ürünlerin ormanların, özellikle de yeri doldurulamaz tropik ormanların yok edilmesine katkıda bulunmadığından emin olacak ve AB’nin iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybına katkısını azaltacak.
Avrupa Parlamentosu üyeleri ayrıca şirketlerin, malların uluslararası hukuktaki insan hakları hükümlerine uygun olarak ve yerli halklara saygı gösterilerek üretilmesini sağlamalarını istiyor.
Direkt olarak hiçbir ülke yasaklanmayacak olsa da, AB pazarına ürün sunan şirketlerin tedarik zincirlerindeki riskleri değerlendirmek üzere durum tespiti yapmaları gerekecek.
Komisyon, şeffaf bir değerlendirme temelinde, yeni önlemlerin yürürlüğe girmesinden 6 ay sonra ülkeleri risk düzeyine göre sınıflandıracak. Düşük riskli ülkelerden gelen ürünler daha az yükümlülüğe tabi olacak.
‘Ormansızlaşmayı durdurmak için çabalarımızı iki katına çıkarmaktan başka seçenek yok’
Raportör Christophe Hansen (EPP, LU) şunları söyledi: “İklim değişikliği ve biyoçeşitlilik kaybıyla mücadeleyi çok ciddiye alıyoruz. AB küresel ormansızlaşmanın yaklaşık yüzde 10’undan sorumlu olsa da, ormansızlaşmayı durdurmak için çabalarımızı iki katına çıkarmaktan başka seçeneğimiz yok.”
Ormansızlaşma büyük tehlike teşkil ediyor
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 1990-2020 yılları arasında ormansızlaşma nedeniyle dünya genelinde 420 milyon hektar ormanın (AB’den daha büyük bir alan) kaybedildiğini tahmin ediyor.
Ekim 2020’de Parlamento, Komisyon’dan AB’nin neden olduğu küresel ormansızlaşmayı durduracak bir mevzuatı gündeme getirmesini istemek için yetki kullanmıştı.