Avrupa Parlamentosu, Holodomor’u soykırım olarak tanıdı

ENSAR NUR | TR724 STRAZBURG

Avrupa Parlamentosu bugün kabul ettiği bir kararla, 1932 ve 1933 yıllarında Sovyet rejimi tarafından Ukrayna’da uygulanan ve Holodomor olarak bilinen kıtlığı soykırım olarak tanıdı. Stalin tarafından uygulanan kasıtlı politikaların sonucunda, büyük çoğunluğu Ukraynalı, 3 buçuk ila 5 milyon arasında insan açlıktan hayatını kaybetmişti.

507 lehte, 12 aleyhte ve 17 çekimser oyla kabul edilen kararda, AP milletvekilleri Avrupa Birliği’nin ve diğer ülkelerin Holodomor soykırımı ve totaliter Sovyet rejimi tarafından işlenen diğer suçlar konusunda farkındalık yaratmasını istiyor.

Parlamenterler ayrıca milyonlarca Ukraynalının ölümüne yol açan Holodomor’u şiddetle kınadı ve henüz bunu yapmamış olan tüm ülke ve kuruluşlara da aynı şekilde davranarak soykırımı tanımaları çağrısında bulundu.

Mevcut Rus rejimini kendi bekası için tarihi hafızayı manipüle etmekle suçlayan Parlamento, Sovyetler Birliği’nin ana varisi olan Rusya Federasyonu’nu yapılan soykırım için özür dilemeye çağırdı.

Milletvekilleri ayrıca “geçmişin günümüzle buluştuğuna” dikkat çekerek, Sovyet totaliter rejiminin aklanması ve yüceltilmesi ile Sovyet diktatörü Joseph Stalin kültünün yeniden canlandırılmasının, Rusya’nın bugün “terörizm sponsoru devlet” olmasına yol açtığını belirtti.

Sovyet dönemiyle bağlantılar kuran karar, mevcut Rus rejimini Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü baltalamakla, Ukrayna’yı bir ulus devlet olarak ortadan kaldırmaya çalışmakla ve halkının kimliğini ve kültürünü yok etmekle suçluyor.

Holodomor nedir?

Holodomor, 1932 ve 1933 yılları arasında Ukrayna’da meydana gelen “suni” bir açlık felaketidir. Bu felaket, Stalin’in Ukrayna’daki köylülerin merkezi Sovyet kararlarına karşı koymalarını önlemek için uyguladığı bir politika sonucunda ortaya çıkmıştır.

Soykırım terimini bulması ve Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesini hazırlamasıyla bilinen hukukçu Raphael Lemkin’e ve bazı tarihçilere göre Stalin kıtlığı Ukrayna’nın bağımsızlık hareketini bastırmak için hazırlamış ve uygulamıştır.

Çok katı bir biçimde uygulanan politika, neredeyse tamamı Ukraynalı milyonlarca insanın açlıktan ölmesine neden olmuştu.

Holodomor’u Ukrayna dışında Amerika Birleşik Devletleri, Andorra, Arjantin, Avustralya, Azerbaycan, Belçika, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Ekvador, Estonya, Gürcistan, İspanya, İtalya, Kanada, Kolombiya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Meksika, Moldova, Paraguay, Peru, Polonya, Slovakya ve Vatikan soykırım olarak kabul ediyor.

Avrupa Parlamentosu 2008 yılında aldığı kararda, Holodomor’un insanlığa karşı suç olduğunu ve felaketin insan hakları ihlali olarak değerlendirildiğini belirtmişti.

Ukrayna’da her yılın kasım ayının son Cumartesi günü Holodomor kurbanlarını anma günü olarak kabul ediliyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin