Ana Sayfa Dünya Avrupa Konseyi’nden mülteci çocuklar için yeni acil eylem planı

Avrupa Konseyi’nden mülteci çocuklar için yeni acil eylem planı

Mehmet Dinç, Strazburg

Avrupa Konseyi, mülteci krizinden etkilenen çocukları, cinsel istismardan korumaya yönelik yeni izleme ve eylem raporu yayınlayacak. 6 Mart Pazartesi günü yayınlanacak acil eylem planında, çocukların mağduriyetlerini engelleme, ve daha iyi muhafaza etmek için izlenecek adımlar ve üye devletlerin çalışmaları yer alıyor.

Özellikle Suriye krizinden sonra  Avrupa’nın yolunu tutan mülteciler içerisinde en büyük zorlukları çocuklar yaşıyor. Birçoğu ailelerini kaybeden küçük bedenler, çoğunlukla fuhuş maksatlı olarak suç çetelerinin ellerine düşüyor. Bunun dışında sadece Almanya’da, büyük zorluklardan sonra ülkeye ulaşabilen çocuklardan ulaşabilen 10 bin tanesi kayboldu.

Uluslararası örgütlerin dikkatle üzerinde durduğu konu hakkında Avrupa Konseyi de Haziran 2016’da acil eylem planı için düğmeye basmıştı. Avrupa Konseyi genel sekreteri Thorbjorn Jagland 47 üye devlete konu hakkında mektup yazarken, bu detaylı bir rapor çalışması için başlangıç oldu. Genel Sekreter Jagland, Aralık ayında üyelere gönderdiği mektupta, mülteci krizinin insan tacirleri için bir cennet olduğunu vurgularken, “Bu çocukları muhafaza etmek ahlaki bir zorunluluktur” demişti.

Göçmen çocuklar cinsel istismara maruz kalıyor

Almanya’da, İtalya’da Danimarka’da, Libya’da Fransa’da ve daha birçok ülkede göçmen çocuklar cinsel istismara, tecavüze maruz kalıyor. Pazartesi günü açıklanacak acil eylem planında mülteci krizinden etkilenen ve cinsel istismar kurbanı oldukları bilinen çocukların tespiti, veri toplama konusundaki zorluklar, çocukların cinsel istismar ve sömürüye maruz kalmalarını önlemek için alınan tedbirler, çocuk mağdurların daha fazla suiistimale uğramaması için alınacak tedbirler yer alıyor.

6 Mart 2017 günü yayınlanacak acil eylem planı Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve Cinsel İstismara Karşı Korunması “Lanzarote Sözleşmesi” taraf olan 41 ülkeyi kapsıyor. Çalışma, sözleşmeye taraf olan 41 ülke makamları tarafından verilen bilgilere, ayrıca Estonya, Ermenistan ve Norveç’ten çeşitli sivil toplum temsilcilerinin katkısıyla hazırlandı.

Raporda ayrıca sözleşmeye taraf olan ülkelerdeki durumu karşılaştıran bir analiz sunulmakta, umut veren uygulamalar vurgulanırken, eksikliklerin saptanması ve durumun iyileştirilmesi için atılacak adımlar önerilmekte.

UNICEF raporunda çarpıcı bilgiler

UNICEF’in hazırladığı son raporda da ülkelerini tek başına terk etmek zorunda kalan çocuk göçmenlerin insan kaçakçılarının elinde şiddet ve cinsel tacize maruz kaldıklarına değinilmişti.

UNICEF’in raporuna göre geçtiğimiz yıl 26 bin çocuk Akdeniz’i tek başına geçmeye çalıştı. Bu çocuklar şiddet, cinsel istismar, kölelik gibi insan onurunu zedeleyici muameleyle karşılaşıyorlar. Kadınlar yolculuğa çıkmadan önce doğum kontrol ilaçları veya iğneleri almak zorunda kalıyorlar.

HENÜZ YORUM YOK