ENSAR NUR, TR724 STRAZBURG
Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi heyeti Türkiye’de Pazar günü yapılacak yerel seçimleri gözlemlemek üzere bugün Türkiye’ye geliyor. Heyet 1 Nisan’da düzenleyeceği basın toplantısı ile seçim hakkındaki ilk gözlemlerini paylaşacak.
Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin 20 üyesinden oluşan heyet, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan yerel seçimleri gözlemlemek üzere bugün Türkiye’ye geliyor.
Heyete İsviçre’nin Jura kantonunun Çevre Bakanı David Eray başkanlık edecek. Heyette ayrıca İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Finlandiya, Almanya, Bosna-Hersek, Slovenya, Fransa, Sırbistan, Belçika, İrlanda, İsveç, Gürcistan ve Hollanda’dan Kongre üyeleri de bulunacak.
Heyet üyeleri seçimlere katılacak siyasi partilerin adayları ve temsilcileri de dahil olmak üzere yerel ve ulusal makamlarla bugün ve yarın temaslarda bulunacak.
Heyet seçim günü 12 gruba ayrılarak farklı bölgelerdeki seçim noktalarında oy kullanma işleminin başlamasından sayımın tamamlanmasına kadar gözlemlerde bulunacak.
Heyet, bulgularını 1 Nisan’da Ankara Hilton Otel’de yapacağı bir basın toplantısında açıklayacak.
TÜRKİYE VE AVRUPA KONSEYİ ARASINDA DİYALOG KORUNUYOR
Seçim gözlem heyetleri, ilgili ülkenin makamları tarafından yapılan resmi talebin ardından seçimlerin olacağı ülkeye gidiyor. Bu anlamda seçim gözlem heyeti daveti, davet eden ülkenin Avrupa Konseyi ile ilişkisini sürdürmeye devam etmek istediği anlamına geliyor.
Son olarak Azerbaycan 7 Şubat’ta yapılacak başkanlık seçimlerine Avrupa Konseyi heyetini davet etmediği için ilişkiler kopma noktasına gelmişti. Azerbaycan Avrupa Konseyi’ndeki muhataplarını daha da kızdıracak şekilde Rusya’dan bir heyet davet etmişti.
Bunun sonucunda Ocak ayının son haftasında düzenlenen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) oturumunda Azerbaycan heyetinin akreditasyonları onaylanmamış, heyet büyük tepki göstererek AKPM’yi terk etmişti.
Türkiye ise Avrupa Konseyi ile olan ilişkilerinde daha diplomatik bir yol izlemeye devam ediyor. Özellikle Rusya’nın Avrupa Konseyi’nden ihracının ardından, 46 üyeli uluslararası organizasyonun en sorunlu üyesi haline dönüşen Türkiye, Rusya ve Azerbaycan’ın tersine yatıştırma ve diyalog yoluyla ilerlemeyi tercih ediyor.
Türkiye, AİHM ve Bakanlar Komitesi kararlarına rağmen Osman Kavala’yı serbest bırakmayarak yaptırım prosedürünün eşiğine gelmişti. Ancak, Bakanlar Komitesi de Türkiye ile ilişkileri kopma noktasına getirmek istemediği için Ankara’da yapılan ikili teknik görüşmeleri olumlu adım olarak değerlendirerek yaptırım prosedürünü başlatmamıştı.
Türkiye’nin seçim gözlem heyetini davet etmesi ise bu anlamda diyalogun ve ilişkilerin sürdürülmesi mesajını vermek anlamında büyük önem taşıyor.