Avrupa İlaç Ajansı, AstraZeneca’nın aşısını onayladı

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AstraZeneca aşısının 18 yaş üstü grupta kullanımı için onay verdi. Bu, EMA’nın Avrupa Birliği (AB) içerisinde kullanılmasını önerdiği üçüncü aşı oldu.

Aşı için üst yaş sınırı konmadı. Alman Aşı Komisyonu, aşıyı 65 yaş üstüne tavsiye etmemişti. Kasım ayında ilk araştırma sonuçları açıklanan AstraZeneca aşısının etkinliği konusunda çeşitli soru işaretleri vardı. Bunlardan birisi, deneklere aynı miktarda aşı yapılmamasıydı.

Test çalışmalarına katılan kişilerin bir kısmına yarım doz aşı yapılırken, bir bölümüne yam doz uygulandı. Katılımcıların geri kalanına ise, 2 tam doz aşı yapıldı. 1,5 doz uygulanan grupta yüzde 90 koruma sağlanırken, 2 tam doz alanlarda aşının etkisi yüzde 62 olarak belirlendi.

Bunun üzerine AstraZeneca, büyük ölçekli yeni bit çalışma başlattı. Şirket, aşının koruyuculuğu konusundaki yeni bilgileri Amsterdam’daki EMA’ya iletti.

Cuma öğleden sonra, AB üyesi 27 ülkeden temsilcilerin katıldığı toplantıda, AstaZeneca aşısının Avrupa’da kullanımına onay verildi.

EMA’nın onayının ardından, AB içindeki kullanım için resmi izni AB Komisyonu verecek.

Alman uzmanlar 65 yaş üstüne tavsiye etmemişti

Alman Aşı Komisyonu, aşıyla ilgili dün yaptığı güncellemede AstraZeneca’nın 65 yaş üzerindeki etkinliği konusunda elde yeterli veri bulunmadığını belirterek bu nedenle sadece 65 yaş altına uygulanmasını tavsiye etmişti.

AstraZeneca böylece şimdiye kadar AB içinde kullanım için izin alan üçüncü aşı oldu. Daha önce yine mRNA yöntemiyle üretilen BioNTech/Pfizer ve Moderna’nın aşıları kullanım izni almıştı.

AB-AstraZeneca gerginliği

AB Komisyonu, şirkete 300 milyon dozluk aşı sipariş vermiş, 100 milyon ek sipariş opsiyonunu da sözleşmeye dahil etmişti. Ancak şirketin geçen hafta bir açıklama yaparak, Mart ayı sonuna kadar taahhüt edilen miktarın sadece yüzde 40’ını teslim edebileceğini bildirmesi ipleri gerdi.

Şirketin AB dışındaki İngiltere gibi üçüncü ülkelere sevkiyatı planlandığı gibi sürdürdüğünden şüphelenen AB, Birlik içinde üretilen aşıların ihracatının gözetlenmesine yönelik bir mekanizma oluşturmayı planlıyor.

AstraZeneca CEO’su Pascal Soriot, AB’nin tedarik anlaşmasını yapmakta geciktiğini, bu nedenle şirketin Belçika’daki fabrikada üretimde yaşanan sorunları halletmek için yeterli zamanının kalmadığını savunmuştu. Soriot, benzer sorunların İngiltere’deki üretim zincirinde de yaşandığını, ancak Londra’nın anlaşmayı AB’den üç ay önce yapması nedeniyle sorunların giderilmesinin mümkün olabildiğini kaydetmişti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin