ENSAR NUR | STRAZBURG TR724
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Dışişleri Komitesi (AFET), 2023-2024 Türkiye Raporu taslağını görüşmeye hazırlanıyor. 9 Nisan’da değişikliklerin eklenmesiyle komitede oylanacak rapor, 6 Mayıs’ta AP Genel Kurulu’nda nihai şeklini alacak.
Rapor, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne adaylık niyetini sürdürdüğünü ancak gerekli reformları hayata geçirmediğini ortaya koyuyor. Avrupa Komisyonu’nun 2023 ve 2024 Türkiye İlerleme Raporları’na göre, demokrasi ve temel haklar konusunda hiçbir ilerleme kaydedilmediği belirtiliyor.
Özgürlükler konusundaki gerilemeye dikkat çeken raporda, Freedom House’un Türkiye’yi “özgür olmayan ülkeler” kategorisine aldığı ve son on yılda en büyük demokratik gerilemelerden birini yaşadığı vurgulanıyor. 9’uncu Yargı Paketi’ne rağmen yargı bağımsızlığının sağlanamadığı ve hükümetin yargıyı siyasi bir araç olarak kullandığı ifade ediliyor.
TÜRK MAKAMLARI ELEŞTİREL SESLERİ SUSTURUYOR
Türk makamlarının eleştirel sesleri susturma çabalarını sürdürdüğüne atıf yapılan raporda, gazetecilere, insan hakları savunucularına, avukatlara, sendikacılara, azınlık gruplarına, akademisyenlere, sivil toplum örgütlerine ve muhalefet üyelerine yönelik baskıların arttığı aktarılıyor. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) emsal niteliğindeki kararlarının yargı tarafından göz ardı edildiği ifade edilerek, Türkiye hükümetine temel haklara yönelik saldırılara son verme çağrısı yapılıyor.
Yerel yönetimlere yönelik müdahaleler de raporda ele alınıyor. Demokratik seçimlerle göreve gelen 10 belediyeye kayyım atanmasının yerel demokrasiye doğrudan bir saldırı olduğu belirtilirken, muhalif partilere yönelik baskının arttığına dikkat çekiliyor. Türkiye’nin demokratik normlara uygun adımlar atması gerektiği vurgulanıyor.
Demokrasi ve insan haklarının Türkiye’nin AB üyelik sürecinin temel unsurları olduğu hatırlatılan raporda, Ankara’nın bu alanlarda somut reformlar gerçekleştirmesi gerektiği ifade ediliyor.
Nacho Sanchez Amor tarafından hazırlanan rapor, 6 Mayıs’ta AP Genel Kurulu’nda oylanacak.