AP Türkiye Raportörü Amor: “İçişleri bakanlığı döneminde Süleyman Soylu’ya defalarca söyledim. Ülkenin yarısı terörist olamaz. Gazetecilere terörist diyorsunuz. Gülencilerle mücadele ediyorsunuz. Ne zaman terörist oldu bu insanlar? Bank Asya’da hesabı olanlara terörist demek çılgınlık.” dedi.
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın daveti üzerine AB Türkiye Delegasyonu organizasyonuyla bir grup Türk gazeteciyle Strasburg’daki Avrupa Parlamentosu’nda bir araya geldi. Türkiye’deki son duruma ilişkin burada açıklamalar yapan Amor, Van’da yaşanan mazbata krizine yönelik “Kayyum rejiminin yeniden geleceğine dair büyük endişe yaşadık” dedi. Sanchez Amor, “Erdoğan kararını vermeli. Ya Putin’in Rusyası ya demokrasi olacak. Bizim sorunumuz Türkiye’yle değil Erdoğan’la” diye ekledi.
Türkiye’nin AB üyelik sürecine dönmesi için samimi reformlar yapması gerektiğini belirten Amor, İçişleri Bakanlığı döneminde Süleyman Soylu’ya defalarca “ülkenin yarısı terörist olamaz” dediğini aktardı. Amor, “Hem terörle mücadele konusunda bizden yardım istiyorsunuz hem önünüze gelene terörist yaftası yapıştırıyorsunuz. Gazetecilere terörist diyorsunuz. Gülencilerle mücadele ediyorsunuz. Ama AK Parti’nin Gülencileri devlete yerleştirdiğini görmezden geliyorsunuz. Ne zaman terörist oldu bu insanlar? Bank Asya’da hesabı olanlara terörist demek çılgınlık” ifadelerini kullandı.
Serbestiyet’ten Hilal Köylü’nün haberine göre Amor’un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
AB bir demokrasi ligi
“Tam teşekküllü bir demokrasi değilseniz, AB üyesi olamıyorsunuz. NATO üyesi olsanız da, jeopolitik konumunuz kritik olsa da durum değişmiyor. 3.dünya ülkesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyorsunuz. NATO üyeliği de, jeopolitik konum da kurtarmıyor.
Büyük endişe yaşadık
Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını uygulamıyor. Bu kararlar uyarınca Osman Kavala’yı ve Demirtaş’ı serbest bırakmayan Türkiye hakkında şu an ihlal süreci işletiliyor.
Sonra bir bakıyorsunuz, 31 Mart’ta seçimi kazanan Van belediye başkanına mazbata verilmiyor, mazbata; seçimde ikinci gelen parti adayına veriliyor. Mazbata krizi, Türkiye’nin demokrasiden ne kadar uzak olduğunu da gösterdi. Neyse ki sonrasında gereken yapıldı. Mazbata, sahibini buldu. Kayyum rejiminin yeniden geleceğine dair büyük endişe yaşadık.
Türkiye, Rusya’nın ekmeğine yağ sürdü
AB’ye aday ülke olup da Avrupa’dan uzaklaşan tek ülke Türkiye. İsveç, Rusya-Ukrayna savaşında güvenlik tehlikesi yaşadı. NATO yaşadı bu tehlikeyi. Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğini uzun süre veto etti. Savaş sürecinde NATO’nun kuzey ayağı eksik kaldı. Üstelik Türkiye; veto hakkını koz olarak kullandı. Türkiye; niyeti bu olmasa bile, Rusya’nın askeri gündemine ortak oldu. Rusya’nın ekmeğine yağ sürdü. Avrupa için güvenilmez, öngürülemez bir partner oldu.
‘SOYLU’YA DEFALARCA SÖYLEDİM, ÜLKENİN YARISI TERÖRİST OLAMAZ’
Ben, içişleri bakanlığı döneminde Süleyman Soylu’ya defalarca söyledim. Ülkenin yarısı terörist olamaz. Hem terörle mücadele konusunda bizden yardım istiyorsunuz hem önünüze gelene terörist yaftası yapıştırıyorsunuz. Gazetecilere terörist diyorsunuz. Gülencilerle mücadele ediyorsunuz. Ama AK Parti’nin Gülencileri devlete yerleştirdiğini görmezden geliyorsunuz. Ne zaman terörist oldu bu insanlar?
Bank Asya’da hesabı olanlara terörist demek çılgınlık. Türkiye; eğer AB üyelik sürecine dönmek istiyorsa samimi bir reform gündemiyle ortaya çıkmalı. Öyle; sayfalar dolusu yargı reform paketi yazmak yetmez. Tam anlamıyla demokratik bir ülke olacak mısınız, olmayacak mısınız, gösterin. Biz, Türkiye’yi kucağımıza oturtup, demokrasiyi öğretecek değiliz. Putin’in Rusyası mı olacaksınız yoksa demokratik bir ülke mi? Erdoğan, kararını vermeli.
‘KÜRT DEĞİL DEMOKRASİ DOSTUYUM’
Terörle mücadele konusunda Türk yetkililere sonuna kadar destek veriyorum. Teröre asla göz yummayız. DEM Partililerin haklarını savunurken; ben Kürtsever değilim, bir politikacıyım. Kürt dostu değil, demokrasi dostuyum. DEM Parti benzeri partilerin Avrupa’da da olduğunu unutmayın. Onlara siyasette ihtiyaç var. Dağlardaki şiddet yanlısı kişilere seçenek sunmalısınız. Bakın İspanya’da ETA’ya yakın gibi duran bir parti 15 yıldır siyaset yapıyor. Terörle, masum grupları ayırmalısınız.”