Anne babası tutuklu çocuklar için böyle seslendi: “26 yıllık psikiyatristim, profesyonelliğimi koruyamıyorum; bir nesil mahvoluyor”

HABER | İLKER DOĞAN

Bugün Türkiye’de sözde ‘f.tö’ soruşturmaları kapsamında hem anne hem de babası uydurma gerekçelerle tutuklu binlerce çocuk var. Çocukların psikolojisi, yaşadıkları travmanın etkisiyle tamamen bozulmuş durumda. Önemli bir kısmı psikolojik tedavi görüyor. Psikiyatrist Prof. Dr. Hasan Herken, anne ve babası tutuklu çocukların durumunu gördüğünde ağlamamak için kendisini zor tuttuğunu belirtiyor. Herken, “Bir nesil mahvoluyor.” ifadelerini kullanıyor.

Cemaat’e yönelik soykırım hız kesmeden sürüyor. Her gün onlarca yerde yeni operasyonlarla yüzlerce insan gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. Anneler, babalar cezaevine gönderiliyor, lohusa kadınlar yeni doğan bebekleriyle hapsediliyor. Anneleriyle cezaevinde kalmak zorunda olan çocuk/bebek sayısı 700’den fazla. Annesi ya da babası yıllardır cezaevinde olduğu için psikolojisi bozulan, ruh sağlığını kaybeden binlerce çocuk psikolojik tedavi görüyor. Bugün Türkiye’de, yasalara aykırı olmasına rağmen hem anne hem de babası uyduruk gerekçelerle tutuklu binlerce çocuk var. Aile bütünlüğü tamamen bozuldu. Ve bu çocukların tamamının psikolojisi tamamen harap etmiş durumda. Hakimler verdikleri kararlarla aslında sadece anne ve babayı değil, çocukları da cezaladırıyor. Zira en kalıcı hasar çocuklarda meydana geliyor.

HAKİMLER BUNU NASIL GÖRMÜYOR!

Psikiyatr Prof. Dr. Hasan Herken, zaman zaman işte bu çocuklarla da konuşuyor. Söz konusu durumda olan çocukları gördüğünde kahrolduğunu anlatan Herken, konuya ilişkin sosyal medyadan yaptığı paylaşımında şu ifadeleri kullanıyor: “Her ikisi tutuklu ebeveynlerin çocuklarının perişan halleri karşısında ağlamamak için kendimi zor tutuyorum. 26 yıllık ruh sağlığı çalışanıyım. Profesyonelliğimi bu konuda koruyamıyorun. Bir nesil mahvoluyor. Bunu hakimlerin görmemesi, yasayı uygulamamaları kahredici…”

YAKIN AKRABALAR NE YAPMALI?

Anne ya da babası veya her ikisi hapishanede olan özellikle 0-7 yas arası çocukların psikolojisi ve ruh sağlığında çok ciddi bozulmalar oluyor. Peki bu konuda neler yapılabilir, çocuklara yaklaşımımız nasıl olmalı? Öncelikle doğruları net ve yalın bir şekilde anlatın. Anne ya da babasının tutuklandığını arkadaşlarından ya da haberlerden değil, en yakınındaki kişilerden doğru bilgilerle duymalı. “Annnen/baban çalışmaya gitti, annen/baban hapishanede çalışıyor.” gibi açıklamaların çocukların zamanla kaygılanmasına  ve öfkelenmesine sebep olduğunu unutmayın. Zira ilerleyen zamanda çocuklar, “Babamın orada çalışmasını istemiyorum. Babam/annem beni sevseydi gelirdi.” duygusu oluşabilir.

ONA DEĞERLİ OLDUĞUNU HİSSETTİRİN

Çocuklara değerli ve güvende olduğunu hissettirin. Düzenli bir hayatı olmasını sağlayın. Kendisi gibi annesi babası tutuklu olan çocuklarla buluşturun, kendisinin bu konuda yalnız olmadığını bilmesini sağlayın. Anna ya da babasıyla yüzyüze ya da telefonla görüşmesini sağlayın. Şunlar söylenebilir; “Annen/baban seni terk etmedi asla da terk etmez. Çünkü seni çok seviyor. Geçici bir süreliğine hapishanede kalmak zorunda. Elinde olsaydı mutlaka gelirdi ama ne yazık ki gelemiyor. Annen/baban suçlu değil. Ama polis amcalar  bunu bilmedikleri için araştırıyorlar. Anca bu biraz zaman alabilir. Biz seninle beraber zaman zaman onları ziyarete gideceğiz, bazen de telefonda konuşacağız.”


Gergerlioğlu: “Toplum vicdanını kaybetmemeli çünkü neslimiz mahvolcak” 

Bu duruma attığı bir twetle dikkat çeken bir diğer isim ise HDP milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu. Gergerlioğlu, “Anne baba tutukluluklar benim en büyük konum! Daha onlarca yüzlerce anne baba tutukluluklar var ve onlar büyük sorun bu toplum vicdanını kaybetmemeli yaşanan büyük dramlara sessiz kalmamalı çünkü neslimiz mahvolcak!” dedi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin