Ana Sayfa Dünya Ankara, BM işkence raportörünün Türkiye ziyaretini erteledi

Ankara, BM işkence raportörünün Türkiye ziyaretini erteledi

Birleşmiş Milletler’in (BM) işkence konusundaki özel raportörü Juan Mendez’in 10-14 Ekim tarihlerinde Türkiye’ye yapacağı ziyaret Ankara tarafından ertelendi. Mendez, Ankara’nın ziyareti “kasım ya da aralık ayına” erteleyerek 15 Temmuz darbe girişimi sonrası dünyaya “yanlış bir mesaj” verdiğini ifade etti. Juan Mendez konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye’de son aylardaki gelişmelerin hükümetin tüm dikkatini gerektirdiğini anlamakla birlikte, ziyaretimin son aşamada ertelenmesinin yanlış bir mesaj verdiğine inanıyorum” dedi.

‘DARBE SONRASI İDDİALAR ARTTI…’

BM’nin işkence konusundaki özel raportörü Juan Mendez “15 Temmuz 2016 tarihindeki başarısız darbe girişimini müteakip yapılan binlerce tutuklama, ülke genelinde birçok tutukevindeki ağır yoğunluk ve kötü koşullarla ilgili iddialar ışığında ziyaretim son derece önem taşıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

31 Ekim’de görev süresi sona erecek olan Juan Mendez, Ankara’dan yerine gelecek kişiye insanların tutuklu olduğu yerlere “serbest giriş” hakkı verilmesini istedi. Juan Mendez’in yerine İsviçreli insan hakları uzmanı ve Nils Melzer aday gösterilmişti. Birleşmiş Milletler hukuk ofisi sözcüsü Jon Izagirre Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği demeçte Türkiye‘nin ertelemeye gerekçe olarak “ziyarete zaman hasretmek açısından çok meşgul olmasını” gösterdiğini söyledi.

AF ÖRGÜTÜ: TECAVÜZ DAHİL HER TÜRLÜ KÖTÜ MUAMELE VAR

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty İnternational) darbe girişimi sonrasında gözaltına alınan ve tutuklanan insanlara kötü muamele ve işkence yapıldığı konusunda ellerinde “sağlam kanıtlar olduğunu” açıklamıştı.  24 Temmuz’da Uluslararası Af Örgütü’nün yayınladığı basın açıklamasında “Türkiye çapında resmi ve resmi olmayan tutuklama merkezlerinde tecavüz dahil döverek işkence uygulandığı” ciddi delillerle ortaya koymuştu. Londra merkezli örgüt, polisin gözaltındaki bazı üst düzey askeri yetkililere cop ya da parmakla tecavüz ettiğinin tespit edildiğini duyurmuştu. İddia, Ankara’da gözaltına alınanların avukatlarından ikisine, müvekkillerinin yaptığı açıklamalara dayandırılmıştı. Uluslararası Af Örgütü, çalışanlarının Türkiye’de avukatlar, doktorlar ve bir karakol görevlisi ile görüştüğünü açıklamıştı.

Örgüt; İstanbul ve Ankara’da gözaltına tutulanlara hakaret edildiği, bu kişilerin tehdit edildikleri; yiyecek, su ve tedaviden mahrum bırakıldıkları; itiraf için iki güne kadar stres pozisyonlarında tutuldukları yolunda da haberler aldığını duyurdu.

TOPLAMA SALONLARI VE İŞKENCE MEKANLARI BASINA YANSIDI

Gözaltı ve tutuklama işlemleri sırasında işkence ve kötü muameleye maruz kalınan yerler daha önce basına yansımıştı. Buna göre Ankara Emniyet Müdürlüğü, Ankara Polis Akademisi Spor Salonu, Ankara Gölbaşı ilçesi Özel Harekat Merkezi, İstanbul’da Silivri, Ankara’nın Sincan hapishanelerinde tecrüt hücreleri oluşturulduğu,  İstanbul Vatan Emniyeti’nde avukat ve tutuklu toplantı salonunun yanındaki toplantı odası, Ankara Emniyet arkasında bir depo, Diyarbakır Gaffar okan Polis Akademisi Spor Salonu ve Diyarbakır Bağlar Spor Salonları’nın bu amaçla kullanıldığı ileri sürülmüştü.

EMNİYETTEN İŞKENCE KOMİTESİ GELİYOR, MEKANLARI KULLANMAYIN TALİMATI

15 Temmuz darbe girişiminden sonra sivillere yönelik kötü muamele, işkence ve insanlık suçlarını gizlemek isteyen Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) skandal bir talimat yazdığı ortaya çıkmıştı. TurkeyPurge isimli internet sitesinde yer alan habere göre, EGM, Avrupa Konseyi’ne bağlı Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi CPT’nin 28 Ağustos-6 Eylül tarihlerindeki ziyareti sırasında işkence, kötü muamele ve toplanma mekanlarının kullanılmaması talimatı verdi.

SPONTANE ZİYARET OLABİLİR, SPOR SALONLARINI KULLANMAYIN!

Ağustos 2016 tarihli tek sayfalık talimat yazısında, “25/08/2016 tarihinde Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleştirilen ‘Koordinasyon Toplantısı’nda Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin 28/09-06/09/2016 tarihleri arasında ülkemize bir ziyarette bulunacağı ve ziyaret esnasında ise ülkemiz genelinde herhangi bir gözaltı merkezine spontane olarak ziyaretler gerçekleştirilebileceği hususu belirtilmiştir. Bu kapsamda, gözaltı birimi olarak kullanılan spor tesisleri vb. yerlerin mümkün olduğunca kullanılmamasına özen gösterilmesi, gözaltı ve iş ve işlemlerinde mevcut yasal ve uluslararası standartlara göre hareket edilmesi ve bütün gözaltı birimlerini anılan ziyarete uygun hale getirecek düzenlemelerin ivedilikle yapılması hususunda, gereğini rica ederim.” ifadeleri yer almıştı. Belge,  EGM adına vekili Mülkiye Başmüfettişi ve Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ali Baştürk imzasını taşıyordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi avukat Gülseren Yoleri, ziyaret ettikleri kişilere atıf yaparak, “Eski tip işkence başladı. Askı, elektrik gibi eski işkence aletlerini sanki saklamışlar, şimdi ortaya çıkardılar’ dediler.” diye çarpıcı bilgiler paylaştı. Yine İHD Cezaevi Komisyonu üyesi Sevim Halman, gözaltı, tutukluluk ve hapishanelerde işkencenin tekrar başladığını şöyle anlatmıştı: “FETÖ operasyonundan alınanlara çok kötü işkence yapılıyor. Hücrelerde inleme sesleri duyuyoruz. Onlara, su ve sigara verdik, buz attık. İşkenceye tepki gösterdiğimiz için hakkımızda soruşturma açıldı’ diyor.”

 

 

HENÜZ YORUM YOK