Türk siyasetinin en köklü isimlerinden biri olan Devlet Bahçeli, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı olarak 1997 yılından bu yana görev yapıyor. Türk milliyetçiliği hareketinin önde gelen isimlerinden olan Bahçeli, hem başarıları hem de tartışmalarıyla dolu siyasi kariyeriyle hep gündemde oldu.
1 Ocak 1948’de Osmaniye’de doğan Devlet Bahçeli, akademik kariyerine Gazi Üniversitesi’nde iktisat alanında öğretim üyesi olarak başladı. Ancak onun asıl yolculuğu, 1980’li yıllarda Ülkücü Hareket içinde aktif rol almasıyla şekillendi. 1987’de MHP’de siyaset sahnesine adım atan Bahçeli, 1997’de Alparslan Türkeş’in vefatından sonra partinin genel başkanı seçildi. Bu görev, onun Türk siyasetindeki uzun ve çalkantılı serüveninin başlangıcı oldu.
Bahçeli, MHP’yi zor günlerden çıkararak yeniden güçlü bir siyasi aktör haline getirmesiyle övülür. 1999 seçimlerinde partisini koalisyon ortağı yapacak kadar başarı elde eden Bahçeli, DSP ve ANAP ile kurulan hükümette Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. Bu dönemde, ekonomik krizlere rağmen milliyetçi tabanı konsolide ettiği ve parti kimliğini koruması taktir edildi.
Tartışmalar, eleştiriler
Bahçeli’nin siyasi kariyeri, eleştirilerden de nasibini aldı. 2002’de erken seçim çağrısı yaparak koalisyon hükümetinin sonunu getirmesi, bazılarınca “siyasi istikrarsızlığın fitilini ateşlemek” olarak yorumlandı.
Parti içindeki muhaliflere karşı sert tutumu ve liderlik tarzı, “tek adam” eleştirilerine yol açtı. Özellikle son yıllarda AKP ile yakın iş birliği, milliyetçi tabanda “ilkelerinden taviz verdiği” şeklinde tepkilere neden oldu. Bahçeli’nin zaman zaman sert üslubu ve polemik oluşturan çıkışları da kamuoyunda tartışma konusu oldu.
15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası AKP ile kurduğu ittifak, “Cumhur İttifakı” olarak Türkiye’nin siyasi dengelerini değiştirdi. Bu adım, taraftarlarınca “devletin bekası” için atılmış bir fedakârlık olarak nitelendirilse de tek adam rejimin işaasında başat görevi üslendi.
Cumhur İttifakı’nın kilit ismi
77 yaşındaki Devlet Bahçeli, MHP’nin liderliğini sürdürüyor ve Cumhur İttifakı’nın en kritik aktörlerinden biri konumunda. Sağlık sorunlarına dair spekülasyonlara rağmen, siyasi arenadaki etkisini koruyor. 25 Mart günü bitkisel hayata girdiği yönünde basına sızan haberler devlet tarafından yalanlasa da iki ayı aşkın süred,r Bahçeli’den tek kare fotoğraf kamuoyuna yansımadı.
Devlet Bahçeli, kimine göre Türk milliyetçiliğinin sarsılmaz savunucusu, kimine göreyse pragmatizmin gölgesinde kalan bir lider. Günahları ve sevaplarıyla, onun portresi Türk siyaset tarihine kazındı.