Amnesty: Derneklere kayyım izni veren düzenleme kabul edilemez

BASRİ DOĞAN | AMSTERDAM, TR724

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) Hollanda şubesi, derneklere kayyım atamaya izin veren düzenlemenin sivil toplumu ortadan kaldıracağı için bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını açıkladı.

AKP’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu yasa teklifinin sivil toplum kuruluşlarının özgürlüğünü ciddi şekilde kısıtlayacağına dikkat çeken Amnesty, kanunun muhalifleri ortadan kaldırmak veya onları susturmak için bir baskı aracı olarak kullanacağını söyledi.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü ile birlikte yedi kuruluş bu konu ile ilgili olarak acil bir bildiri yayımladı. Bildiride “Binlerce aktivist, gazeteci, siyasetçi ve meslek örgütü üyesine karşı terörle mücadele soruşturmaları sürerken, bu yasa şüphesiz neredeyse tüm muhalefeti hedef alacaktır.” denildi. Metinde, başlatılan girişimin diğerler insan hakları örgütlerinin yanı sıra Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri tarafından da desteklendiğine dikkat çekildi.

DEVLET TELEVİZYONU NOS: ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLAMAK İÇİN YENİ ADIM

Amnesty açıklamasının ayrıntılarına değinen Hollanda NOS Devlete Televizyonu Türkiye Muhabir Mitra Nazar, “ŞSTK’ları tehdit eden bu yasanın, terör örgütlerini finanse eden örgütlerle mücadele inin olduüu ileri sürülüyor. Ancak yasa oldukça ileri gidiyor, çünkü böyle bir organizasyon hakkında soruşturma başlar başlamaz sonucun beklenmesine gerek yok. STK’lar aynı anda kapatılabilir.” dedi.

YASADA NELER VAR?

AKP’nin hazırladığı kanun teklifi, temelde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun kitle imha silahlarının yayılmasının ve finansmanının engellenmesine ilişkin yaptırım kararlarının uygulanmasını içeriyor. Ayrıca gerektiğinde cumhurbaşkanına ilgili kişilerin mal varlarını dondurulması yetkisini veriyor. Ancak kanun teklifinin içine konulan ve vakıfların, derneklerin para toplama usullerinde ve denetimlerinde öngörülen yeni düzenlemeler hem STK’lar hem hukukçular, hem de muhalefet partilerinin tepkisini çekiyor. Söz konusu kanun teklifinin yasalaşması halinde, terör suçları, uyuşturucu suçları ve mal varlığı aklama suçlarında haklarında soruşturma başlatılan kişiler ve görev yaptığı kurullar içişleri bakanı tarafından görevden alınabilecek. Söz konusu derneklerin yönetimlerine kayyum atanabilecek. Bu da yeterli görülmezse içişleri bakanı bir derneği geçici olarak faaliyetten alıkoyabilecek.

AKP ve küçük ortağı MHP önerisi TBMM Adalet Komisyonu’nda önceki gün kabul edilen kanun teklifine üç siyasi parti muhalefet şerhi koymuştu. Teklifin ilgili maddelerini, CHP “anayasaya aykırı”, HDP “baskıcı rejimin bir göstergesi”, İYİ Parti ise “samimiyetsiz” bulduğunu açıklamıştı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin