Amazon’da batmanın yolları

YORUM | ALİ DENİZ

Çok ağır bir trafiktesiniz, aşırı sıcak, fena bunaldınız ve kafayı sıyırmak üzeresiniz. Etrafa bakınarak göz yordamı ile alternatif yol arıyorsunuz, hemen az ilerde sağa dönen bir sokak var, giriş temiz görünüyor. Tamam artık ‘o sokağa girecek ve ileride nasıl olsa bir yol vardır durmaktansa dolaşarak ilerlemek iyidir’ mottosu ile sokağa girmeyi kafaya koydunuz…

Ama o da ne! Tam sokağın başına geldiniz ki ‘çıkmaz sokak’ tabelası var hem de aşırı dar bir sokak, ilerisi görünmüyor! 2,5 saniye duraklayıp ‘hele bir girelim yahu, ya çıkan sokaksa’ deyip daldınız. Bu arada söylemeyi unuttum TIR kullanıyorsunuz! Sokağın sonuna varınca sinir katsayınız uzaya ulaşan Falcon roketleri gibi ana kapsülden, yani beyninizden ayrıldı. Hadi şimdi geri geri gidiş ve platforma yani tekrar ana yola kazasız varış için çabalayacaksınız…

BU YAZIYI YOUTUBE’TA İZLEYEBİLİRSİNİZ ⤵️

Tabelada ‘çıkmaz sokak’ yazıyorsa, ‘ya çıkıyorsa, hele girelim’ ile şartları zorlamanın alemi yok. Bu da bizim kültürümüze Nasrettin Hoca’nın kötü bir hediyesi.

Amazon asla bilinmeyenler platformu değil.

Canavar değil, dış mihrak değil, bir kısım medya, faiz lobisi, havuz medyası da değil, Reis’in trol takımı hiç değil, BreakingBad’teki Mr. Walter White değil. Amazon kuralları çok net bir platform. Tedarikçileri, tüccarları kazıklamaya çalışan, müşteriye şirin görünmek için satıcılara karşı ‘deli dumrul’vari ticaret yapan bir yer değil.

Çok meşhur bir üçkağıtçının bir lâfı var: ‘Çok duy az inan’.

Esaslı bir söz değil mi! Kesinlikle! Bunu siz de kendinize ilke edinin.

Amazon ile alakalı yetkin olan her türde anlatıcıyı dinleyin, takip edin, hatalarından ve başarılarından kendinize dersler kazanacaksınız. Ne kadar çok okur ve dinlerseniz anlatıcıdan duyduklarınızın hangilerinin abartılı olduğunu kendiniz çözebilirsiniz.

Bir platformda Amazon’da Ticaret ile alakalı soru cevap yaparken şöyle bir soru geldi:

‘Hesabımız kapatıldıktan sonra ikinci hesabı açmak için internet şirketini değiştirsek Amazon bizi yakalayabilir mi?’

Daha Amazon’da hesap bile açmamış birinden böyle bir soru gelince Amazon’u anlatmadan önce zihinlerin temizlenmesi gerektiğini anlatmanın gerekli olduğunu düşündüm.

İlla ‘niyet ettim Amazon’da batmaya’ diyenler için kıyısından köşesinden bir kuple yardım edeyim istedim;

Şimdi gelelim Amazon’da nasıl batarız sorusuna.

Markalı bir ürünü yetkili bayisinden fatura almadan Amazon’da satmaya kalkarsanız çok kısa sürede hesabınızı kapattırmaya muvaffak olursunuz.

Tasfiye olmuş bir mağazadan piyasa fiyatının çok çok altında markalı ürünleri alabilirsiniz veya Ebay ve benzeri bir platformdan bu şekilde elde kalmış parti malları piyasanın dörtte bir fiyatına bulabilirsiniz.

Bunun bulmak marifet değil aslında. Peşin para verdikten sonra Avrupa ve ABD’de böyle mallar hep düşer. Ama bunları satmak için Amazon’u seçerseniz birkaç güne kadar orda size el sallayacaklarından emin olun!

Sattığınız ürünün nitelikleri ile müşteriye gönderdiğiniz ürünün nitelikleri tam olarak aynı değilse Amazon sizi hemen yakalayacak, bir iki uyarıdan sonra size ‘bay bay’ diyecektir.

Amazon’da birden fazla satıcı hesabı açamazsınız.

Daha ilk hesabını açmamış olan arkadaşlar ‘nasıl, nereden sanal server kiralarız, birkaç hesabı yönetmenin, yakalanmanın incelikleri nelerdir’ diye soruyorlar. E bravo! Açın ve yakayı ele varın. Batış kazandınız, tebrikler.

Amazon diyor ki ‘Amazon’da mal satarken ürün detaylarını yazıyorum ayağı ile başka web sitesine müşterileri yönlendirmeyin’ Bizim cengaverler ne yapıyor? Yahu Amazon kesintileri çok yüksek, ben oradan çaktırmadan web sayfamın adresini vereyim müşteri bana gelsin, direkt benden malı alsın. Aferin zeki evladım! Hadi dene, Amazon seni de hemen şutlayacaktır.

Amazon diyor ki ‘Ürün detaylarını girerken kargo ücreti, promosyonlar vs bunları yazmayın, bunların yeri burası değil’ Ama gereksiz işler müdürlüğü yapan Amazoncu arkadaş ‘detay iyidir’ lafını yanlış anlamış olmalı ki kural hatası yapıp ürün bilgilerinin içinde bunlar da oluversin, ne olacak diyor ve şut, gol!

Ürün bilgilerini yazarken HEPSİNİ BÜYÜK HARF yazmayın diyor. Twitter’da Melih Gökçek’i takip etmekten efsunlanmış Amazoncu kardeş, ‘Melih Gökçek’in bir bildiği vardır, adam BÜYÜK HARFLİ Twitter fenomeni, ben de ürünü büyük harflerle tanıtayım’ diyor ve tabii ki mutlu son! Amazon kendisini Ankara’nın bağları eşliğinde gönderiyor.

Diyor ki ‘Ürünle birlikte satılmayan aksesuar veya dekor gösterme’. Ürün fotosunun arka planı beyaz olsun. Bizim reklam dahisi Amazoncumuz sattığı ampulleri avizeye takarak fotoğraflamış ve tabii ki beklediği son! Ampuller patlıyor!

Bu örnekleri çoğaltıp yazıyı uzatmak istemiyorum. Ama önce Amazon’da nasıl batacağınızı iyi öğrenin.

Amazon’da güvenli sürüş nasıl yapılacağını öğrenmek isteyenler için de bir şeyler yazacağız.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

6 YORUMLAR

  1. Bazi bilgiler hatali oldugu icin yaziyorum. Amazon’da 1’den fazla satici hesabi olusturabilirsiniz, tek dikkat etmeniz gereken iki hesabinizin kategorilerinin birbiri ile cakismiyor olmasidir. Nereden biliyorum 6 senedir ayni sirket, ayni banka hesabi ayni adres… ile iki seller hesabim var ve her ikisi de gayet basarili. Ayrica Amazon’un “cok net kurallari olup super duzgun isleyen bir sistemi var” tezine ise asla katilmiyorum. Amazon’da eger ayda multi milyon dolarlar yapan cok guclu bir seller degilseniz asla Amazonun umrunda olmazsiniz. Sistemin verdigi kararlarin 80-90% AI uzerinden makineler tarafindan alinmakta. Hatta destek icin bile makine ile yazismak zorundasiniz. Eger orta ve uzun vadede Amazon uzerinden kalici bir is kurma hayaliniz varsa kendinizi resmen diktatorlukle yonetilen ve her an kurallarin degisebildigi, karsilastiginiz anlamsiz durumlarda bile size hic bir aciklamanin yapilmadigi bir ortama hazirlamaniz gerekir. Ayrica ozellikle Cin gibi ulkelerden sistemli saldirilara ugramayi, kasitli kotu yorumlari, korsan drop ship saticilari, dolandirici musterileri saymiyorum bile. Kisacasi Amazon eger cikis yapacak ozgun bir urununuz yoksa ya kisa vadede para yapmak icin ya da hali hazirdaki kendi marka/store’unuza ek bir kanal olursa anlamli, diger turlu bol sanslar.

  2. Yazıda yeni başlayanlar için faydalı olabilecek bazı bilgiler olsa da genel olarak yavan. Ayrıca üslup ve Türkçe açısından da bazı yerler problemli. Aşırı klişe esprileri araya sıkıştırmanın da bir faydası yok, espri veya gönderme yapacaksanız az ama kaliteli olsun. Kendi blogunuzda yazsanız sorun yok da burada yazıyorsanız daha fazla özen göstermeniz lazım. Teşekkürler.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin