HABER-İZLENİM | ORHAN AKKURT, NEW YORK TR724
ABD’nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi yönetimi ile öğrenciler arasında 14 gün önce başlayan Gazze protestosu gerginliği devam ediyor. Gazze savaşını protesto eden öğrenciler, kitlesel tutuklamalara ve disiplin cezalarına rağmen talepleri karşılanıncaya kadar kampüsün güney bölgesinde açtıkları çadırlarda kalmaya devam edeceklerini duyurdu.
Geçtiğimiz günlerde New York Polis Departmanı (NYPD) üniversitenin talebi üzerine çadır kuran öğrencilere müdahale ederek 100’den fazla kişiyi gözaltına almıştı. Yaklaşık 50 yıl önce yaşanan Vietnam Savaşı protestolarından bu yana ilk defa bu kadar toplu tutuklamalar yapıldı.
“TALEPLERİMİZ YERİNE GETİRİLENE KADAR EYLEMLERE DEVAM”
Yaşanan gerginliğe rağmen protestolarına devam öğrenciler, üniversitenin İsrail’e yaptığı yardımların durdurulması ve hakkında soruşturma açılan öğrencilerinin tamamının affedilmesi gibi taleplerde bulunuyor.
HABER-İZLENİM | TR724, hafta sonunu Columbia Üniversitesi’nde geçirdi
🗨️Amacımız olay çıkarmak değil; dikkatleri Gazze’ye çekmeye çalışıyoruz
VPNsiz https://t.co/BRaxPeWdyHhttps://t.co/4KXcvccVYp pic.twitter.com/ZFjGm34wcz
— Tr724 (@Tr724) April 29, 2024
Yüzlerce aktivist üniversitenin bahçesindeki çadırları işgal etmeye devam ederken, çadır kurulan alanın tamamı düzinelerce Filistin bayrağı ve pankartla donatıldı. “Gerçek Amerikalılar Gazze’nin yanındadır”, “eğitim silahsızlandırılsın” ve “Gazze’de üniversite kalmadı”, “Soykırıma ortak olmayacağız”, “Kimse Soykırımın üstünü örtemez” gibi pankartlar dikkat çekiyor. Sakin bir hafta sonu geçiren eylemcilerin alanda yüzlerini kapatarak ve her gazeteci ile konuşmaması ise dikkat çekti.
EYLEM ALANIN BİR BÖLÜMÜNDE İSRAİL DİĞER BÖLÜMÜNDE FİLİSTİN BAYRAKLARI
Alanın bir belli bir bölümünde Hamas tarafından rehine olarak alınan insanların fotoğrafları ve İsrail bayraklarına yer verilirken, karşı tarafında ise İsrail tarafından hapishanelerde tutulan Filistinlilerin isimlerini içeren uzun bir şerit yer alıyor.
Üniversite bölgesinde önceki günlere göre daha az polis arabası bulunuyor. New York polisi sokaklara daha önce yerleştirdiği bariyerleri toplamaya başladı. Şu an için üniversiteye sadece üniversite kimliği olan ve gazeteciler alınırken, girişine izin verilen gazetecilerin kimlikleri tek tek kontrol ediliyor. Çadırların bulunduğu alana ise eylemcilerin iznine bağlı olarak girilirken, gazetecilerin ilgisine ihtiyatlı yaklaşmaları ise dikkat çekici.
Eylemciler, basın toplantısını hafta başında yapmayı planladıklarını komitenin dışında kimsenin basına açıklama yapmayacağını söyledi.
Üniversite yetkililerinin, medyanın ve İsrail yanlısı insanların tehditlerine maruz kaldıklarını iddia eden eylemciler yüzlerini kapatarak kendilerini daha güvenli hissettiklerini belirtti. Zaman zaman kameraların objektifine sırtını dönen protestocular ana akım medyanın yapılan eylemleri doğru bir şekilde aktarmamasından yakınıyor.
ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNDEN CEZA ALAN ÖĞRENCİLER EYLEMERE DEVAM EDİYOR
Geçtiğimiz günlerde polis müdahalesinde gözaltına alınan üniversitenin Orta Doğu, Güney Asya ve Afrika Çalışmaları Bölümü’nde okuyan öğrencilerinden Aisa, TR724’e yaptığı açıklamada, üniversite yönetimi tarafından uzaklaştırma cezası aldığını söyledi. Eylemlere devam edeceğini vurgulayan Aisa, ‘Biz savaşın bir an önce durmasını istiyoruz. Öğrenciler olarak üniversitenin Gazze’de yaşanan soykırıma maddi olarak destek vermesini de istemiyoruz.’ dedi.
Güvenlik endişesi yaşadığı için isminin yazılmasını istemeyen bir başka öğrenci ise protestolarını kararlılıkla sürdüreceklerini dile getirdi. ‘Soykırıma ortak olmak istemediklerini’ belirten ve yüzünü Filistinlilere ait olan geleneksel kefiye atkısı ile örten İngilizce bölümü öğrencisi, Gazze’de yaşananların kabul edilemez olduğunu söyledi. Yaptıkları eylemin bilincinde olduklarını belirten Amerikalı öğrenci ‘İnsanların öncelikle eşit bir şekilde yaşama hakkına saygı duyulması lazım. Biz burada tepkimizi dile getiriyoruz. Amacımız olay çıkarmak değil, ama en önemlisi Gazze’de yaşanan soykırıma dikkatleri çekmeye çalışıyoruz. Bizden sonra diğer üniversitelerde de eylemlerin başlaması bizi daha da umutlandırdı.’ şeklinde konuştu.
ALANDA ÖNCE EZAN OKUNDU SONRA CEMAATLE NAMAZ KILINDI
Kamp çadırlarının kurulduğu bölgede yer alan görevliler, kibar bir şekilde gazetecileri karşılarken, insanların özellikle yüzlerini çekmemelerini rica ediyorlar. Üniversitenin dışından getirilen yemek ve sular öğrencilerin ihtiyaçlarına göre dağıtılabiliyor.
Çadırların kurulduğu alanda Müslüman öğrenciler namaz vaktinin girmesi ile beraber önce ezan okudu sonra birlikte namaz kıldı. Namaz sonrası öğrencilerin kampüse misafir olarak aldıkları bir din görevlisi kısa bir sohbet yaptığı görüldü.