Avusturya Federal Göçmenlik ve İltica Dairesi, ülkedeki değişen güvenlik durumu nedeniyle Afganistan’a sınır dışı işlemlerine vaka bazında izin verilebileceğini açıkladı. Başbakan ve İçişleri bakanının açıklamalarına göre Avusturya, deport işlemleri için Almanya ile ortak çalışacak.
Almanya’nın Cuma günü 28 ‘hüküm giymiş suçluyu’ Afganistan’a sınır dışı etmesi, Taliban’ın 2021’de yönetimi ele geçirmesinden bu yana ülkeye yapılan ilk sınır dışı işlemi olmuştu. Alman hükümetinin Solingen’deki terör saldırısı sonrası başlattığı Afgan suçluların deport edilmesine Avusturya’nın da sıcak baktığı belirtildi.
Avusturya, sabıka kaydı olan Afgan vatandaşlarını Afganistan’a geri göndermeye başlayacağını açıklarken ayrıca yapılan sınır dışı işlemlerinde Almanya ile birlikte çalışma ve ortak sınırdışı etme operasyonlarının yapılabileceği ifade edildi.
Avusturya Başbakanı Karl Nehammer; “İçişleri Bakanı, Afganistan’a sınır dışı etme sorununu nasıl çözebileceğimiz konusunda Alman İçişleri Bakanı ile çok uzun süredir görüşmeler yapıyor, çünkü Avusturya da şu anda Afganları ve Suriyelileri sınır dışı ediyor. Şimdi bir sonraki adım, insanları doğrudan Afganistan veya Suriye’ye sınır dışı edebilmek” dedi.
Mart ayında, Afganistan ve Suriye’ye sınır dışı edilmelere yönelik AB genelindeki yasağın acil olarak yeniden değerlendirilmesini isteyen Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner, Almanya’nın kararını övdü. Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner, Cuma günü yaptığı açıklamada tam bir tarih vermezken Avusturya’dan da Afganistan’a sınır dışı işlemlerinin başlayacağını belirtti.
Karner mart ayında yaptığı açıklamada Avusturya’ya sığınma talep edenlerin yaklaşık 4’te 3’ünün Suriyeli yada Afgan olduğunu belirten bakan sınırdışı işlemine AB nezdinde izin verilmesi çağrısında bulunmuştu. Federal Göçmenlik ve İltica Dairesi, 2023 yılında 21 bin’den fazla Suriyelinin Avusturya’ya iltica başvurusunda bulunduğunu ve yaklaşık 9 bin başvurunun da Afgan vatandaşları tarafından yapıldığını açıkladı.
Avusturya Federal Göçmenlik ve İltica Dairesinin, Afganistan’daki güvenlik durumunun değişmesi nedeniyle bu ülkeye sınır dışı edilmeye duruma göre izin verilebileceğini söylemesinin ardından Anayasa Mahkemesi de Temmuz ayında geri gönderme işlemlerinin bazı vakalarda uygun olduğuna hükmetti.