Ana Sayfa Dünya Almanya’da koalisyonu kurulamadı: ‘Jamaika’ formülü rafa kalktı

Almanya’da koalisyonu kurulamadı: ‘Jamaika’ formülü rafa kalktı

SEMİH ARDIÇ | HABER-ANALİZ

Almanya’da 24 Eylül’de yapılan Federal Meclis (Bundestag) seçimlerinde hiçbir parti tek başına iktidar kurabilecek temsil kuvveti elde edememiş ve sandıktan koalisyon çıkmıştı. Koalisyon ihtimalleri içindeyse en kuvvetlisi olarak ‘Jamaika’ gösteriliyordu. CSU’nun siyah, liberal Hür Demokratların (FDP) sarı, Yeşillerin ise yeşil parti renklerinin ‘Jamaika’ bayrağının renklerini çağrıştıran hükûmet formülü artık rafa kalktı.

Zira 19 Kasım Pazar günü itibarıyla muhtemel Jamaika koalisyonuna dair partiler arasındaki keşif müzakerelerinden mutabakata varılamadı. Gece yarısından evvel başşehir Berlin’de kısa bir açıklama yapan FDP lideri Christian Lindner, “Yanlışlıkla yönetmektense yönetmemek daha iyi. Haftalar sonra bugün elimizde sayısız çelişki, açık sorular ve çelişen hedefler içeren bir kâğıt var.” ifadelerini kullandı.

FDP’NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ AŞILDI MI?

Lindner, CDU, CSU ve FDP arasındaki farkların aşılabilecek nitelikte olmasına rağmen son gün kendilerine kabul edilemeyecek bir metin takdim edildiği iddiasında: “Uzlaşma çizgilerimiz sorgulanmış olduğundan geri çekilme kararı aldık. Hiç kimseyi ilkelerine uymakla suçlamıyoruz, ancak biz ilkelerimizin gereğini yapıyoruz.”

Ekonomi eksenli siyaset değişikiliği taleplerinde ısrar eden FDP, Maliye Bakanlığı’na talipti. Keşif müzakerelerinde FDP’nin taleplerine CDU lideri ve Başbakan Angela Merkel’den müspet cevap alamadığı ve kırmızı çizgileri aşıldığı için masadan çekildiği kaydediliyor.

YEŞİLLER’DEN ‘ŞOVMEN’ SUÇLAMASI

Yeşiller, keşif müzakerelerinin sona erdirilmesini tepki gösterdi. Yeşiller’den Reinhard Bütikofer, Twitter hesabından FDP lideri Lindner’e yüklendi: “Devlet sorumluluğu yerine popülist ajitasyonunu seçti.”

Bundestag’ın yeni döneminde ana muhalefet misyonunu üstleneceğini ilan eden Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) milletvekillerinden Karl Lauterbach da Lindner’i ‘şovmen’ olarak nitelendirdi ve onu kibirli davranmakla itham etti.

Merkel’in hükûmet kurabilecek sayıya ulaşması için CDU/CSU ittifakı ve Yeşiller’in sandalye sayısından fazlasına ihtiyacı var. FDP’nin çekilmesi ile koalisyon hesapları zora giren Merkel, ‘Büyük Koalisyon’ teklifi için eski ortağı ve SPD lideri Martin Schulz’un kapısını yeniden çalabilir.

HENÜZ YORUM YOK