Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, sömürge geçmişi için Tanzanya’dan özür diledi

ENSAR NUR, TR724 HABER

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Tanzanya’ya yaptığı ziyaret sırasında ülkesinin uyguladığı sömürge zulmünden duyduğu “utancı” dile getirdi ve af diledi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier 3 günlük ziyaret için bulunduğu Tanzanya’da önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı, Tanzanya’da sömürge döneminde yaptıkları katliamlar için af diledi ve yaşananları “ataların ortak tarihi” olarak nitelendirdi.

Sömürge imparatorlukları denilince her ne kadar akla ilk önce İngiltere ve Fransa gelse de Almanya da 1871’den itibaren bir sömürge imparatorluğu kurmuştu.

Afrika’nın güneydoğusunda bulunan ülkeler Tanzanya, Ruanda, Burundi ve Mozambik’in bir bölümü Alman Doğu Afrika’sının bir parçası haline gelmişti. Doğu Afrika’nın yani sıra, Togo, Kamerun ve Namibya ile Pasifik’te Yeni Gine ve pek çok ada Alman kontrolü altına girmişti.

TANZANYA’DA 300 BİN AFRİKALI KATLEDİLDİ

Alman askerleri, 1900’lerin başında sömürge karşıtı ayaklanmalardan biri olan Maji Maji isyanı sırasında Tanzanya’da yaklaşık 300 bin kişiyi öldürdü.

Üç günlük ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı, 1906 yılında idam edilenler arasında yer alan Maji Maji liderlerinden Şef Songea Mbano’nun torunlarıyla bir araya geldi. Tanzanya’da ulusal bir kahraman olarak kabul edilen Songea Mbano’nun ailesine Songea’nın kalıntılarını bulmaya çalışacaklarını söyledi.

Almanlar, sömürgelerden hatıra ya da araştırma için binlerce insanın kalıntısını Almanya’ya getirmişti. Öldürülenlerin torunlarından bazıları DNA testleri yardımıyla atalarının kemiklerine ulaşabiliyor.

Almanya 2021 yılında Namibya’yı işgali sırasında soykırım yaptığını resmen kabul etmiş ve 1,1 milyar Avro’dan fazla mali yardım yapacağını açıklamıştı.

Öte yandan Kral Charles’ın Nairobi’yi ziyareti sırasında Kenyalılara karşı işlenen iğrenç ve haksız şiddet eylemlerini kabul etse de resmi bir özür dilemedi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin