Alman Tarım Bakanı Özdemir kuru gıdalarda son kullanma tarihinin kaldırılmasını istiyor

ENSAR NUR, TR724 HABER

Almanya Tarım ve Gıda Bakanı Cem Özdemir, gıda israfıyla mücadele için Avrupa Komisyonu’nun etiketleme kurallarını gözden geçirmesini istiyor. Bakana göre bazı ürünler için son kullanma tarihine gerek yok.

Tarım ve Gıda Bakanı Cem Özdemir, gıda israfını azaltmak amacıyla bazı ürünlerde son kullanma tarihinin kaldırılması için kampanya yürütüyor. Her Alman yılda ortalama 80 kilo gıdayı çöpe atıyor. Avrupa genelinde yaklaşık 59 milyon ton gıda çöpe atılıyor ve bu da kişi başına yaklaşık 130 kiloya tekabül ediyor.

Avrupa Birliği’nin raf ömrü uzun olan ürünlerde son kullanma tarihini yasaklaması için kampanya yürüten Alman Gıda Bakanı’na göre bu israfın bir kısmı önlenebilir. France Inter’in haberine göre, Bakan bu nedenle Avrupa Komisyonu’nun konuyu AB düzeyinde ele almasını ve etiketleme konusunda bağlayıcı kurallar önermesini istiyor.

France Inter’in yaptığı röportajlarda, Almanlar ikiye bölünmüş durumda. Tüketicilerin bir kısmı bazı ürünlerin üzerindeki son kullanma tarihine hiç dikkat etmediklerini söylerken, diğer tüketiciler son kullanma tarihi geçmiş hiçbir ürünü yemiyor.

Pirinç, makarna ve balın yanı sıra mercimek, çay ve baharatlar

Dresden Teknik Üniversitesi Gıda Kimyası Profesörü Thomas Henle, bu tür bir önlemin hedef alabileceği ürünler arasında pirinç, makarna ve bal gibi “çok kuru ve az su içeren gıdaları” sayıyor. Uzman, ambalaj kapalı olduğu sürece bu gıdaların teorik olarak sınırsız bir süre boyunca muhafaza edilebileceğini söyledi. Henle, binlerce yıllık balların bile hala yenilebilir durumda olduğuna dikkat çekiyor.

Karanlık ve nemli bir ortamda uzun süre saklanabilen mercimek, çay ve baharatlar da son kullanma tarihinin kaldırılmasından etkilenebilir.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Cem bey Bakan olacak kadar entegre olsa da Türkiye insanında çok görülen “ya hep, ya hiç” düşüncesinin izlerini taşıyor.
    “Süre sınırlamasının kaldırılması mücadelesi” vermektense, “son kullanma tarihlerini ‘düzeltme’ mücadelesi” verilse daha doğru olmaz mı?
    Sadece Dresten Üniversitesi’nden bir Gıda Kimyacısı değil, pek çok gıdacı akademisyen zaten SKT’lerin, büyük gıda üreticilerinin lobisi sayesinde gereğinden kısa tutulduğunu ifade ediyor.
    Almanya’da TAFEL isimli kurum, son kullanma tarihi geçen ürünleri de hangi koşullarda, son kullanma tarihinden ne kadar süre sonraya kadar yenilebileceğini (Alman Sağlık Bakanlığı’nın itirazı olmadan-demek ki kimse hasta olmuyor) webinde açıklıyor. https://www.tafel.de/themen/themen/lebensmittel-retten/das-mindesthaltbarkeitsdatum vd.
    Bakanlık destekli bir bilim komisyonu oluşturulup, birkaç ay içinde konu çözülebilir.
    Binlerce yıllık bal aramaya gerek yok. Kurufasulye’nin üzerine “SKT: üretimden itibaren 2 yıldır” yerine “10 yıldır” yazmak yeter…

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin