Alkmaar’da farklı inançlar ‘İlahi Aşk’ta buluştu

BASRİ DOĞAN | ALKMAAR

Hollanda’nın Alkmaar şehrindeki Apostolisch Genootschap’ta düzenlenen ‘Rumi Kardeşlik Günü’ etkinliğine Alkmaar şehri ev sahipliği yaptı. Gecede konuşan Alkmaar ILPA Başkanı Sybren Rozendal, dünyada yaşanan çatışmalara ve ‘Kardeşlik Günü’ etkinliğinde bir araya gelen kalabalığa ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Sybren Rozendal, “Biz ILPA derneği olarak diyaloğa önem veriyoruz. Önyargılar bu tür programlar ile ancak sona erebilir. Bugün burada Alkmaar Apostolisch Genootschap’ta, Kunst van het Samenleven ve Stichting Burgerhart Vakfı ve İLPA Derneğinin diyalog programında bulunuyoruz. Herkes diyalogdan yana tavır almışlar. Takdire şayan bir davranış ve güzel bir program olduğu kanaatindeyim. Bugün son derece mutlu olduğumu belirtmek isterim. Farklı inançların Apostolisch Genootschap’ta diyalog ile birbirlerini bu akşam olduğu gibi tanımalarını son derece anlamlı buluyorum.” diye konuştu.

Sybren Rozendal

‘NE OLURSAN OL YİNE GEL’ BİR HOŞGÖRÜ ÇAĞRISIDIR

Dr. Emir Ertaş, bu tür diyalog günlerin birlikte yaşama son derece önemli katkılar sağladığına vurgu yaptı. Ertaş, “Mevlâna yaşadığı dönemde herkesi kucaklayıcı söylemi ile tüm batı dünyasında aradan yıllar geçse de hala sevgi ve saygı ile anılmaktadır. ‘Ne Olursan Ol Yine Gel’ çağrısı bir sevgi çağrısıdır, hoşgörü çağrısıdır. Bugün biz de bu çağrı ile buradayız. Bugün Alkmaar’da sizlerle birlikte olmaktan son derece mutlu oldum. Rumi’nin eserlerinde Allah aşkı ve sevgisi hep öne çıkmıştır. Bugün diyalog ve kardeşlik gününde Apostolisch Genootschap’ta ki programa katılan 125 katılımcı bunu açık bir şekilde dile getirdiler.” dedi.

TUTSAK ÇOCUKLARIN ÖZGÜRLÜĞE ÖZLEM RESİM SERGİSİ

Apostolisch Genootschap’ta düzenlenen Rumi kardeşlik günü etkinliğinde Türkiye’den mülteci olarak gelen çocuklar sanatlarını sergiledi. Apostolisch Genootschap’ta, ‘Özgürlüğe Özlem Sergisi’ adıyla sergilenen 40 yakın yağlı boya ve kara kalem çalışması Hollandalılar tarafından ilgiyle incelendi.

Bazen bir resmin yüzlerce kitaptan daha etkili olduğuna vurgu yapan Hans Shipper, “Resimlerde acı, ıstırap, kavuşma ve hapishaneden dramların olması içimizi acıttı. Umarız bu çocuklar bir an önce aileleri ile özgür bir hayata kavuşurlar. Onların resimlerdeki duygularını içimizde hissettik.” dedi.

Etkinlikte okunan ezanın ardından, Sema ustası Mevlevi Abdulkadir Dikici katılımcılara bir sema gösterisi yaptı. Sema sonunda katılımcılar sema ile ilgili sorularını Dikici’ye yöneltti. Katılımcılar Bu tür diyalog ve sema akşamlarının birlikte yaşama ve karışlıklı diyaloga önemli katkılar yaptığını dile getirdi.

Program sonunda Fethullah Gülen Hoca Efendi’nin kaleme aldığı, Mevlâna Celalettin Rumi makalesi Hollandaca olarak katılımcılara dağıtıldı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin