YORUM | Dr. CEM ÜNAL
Aklıma doksanlı yıllarda Fehmi Koru’nun “Taha Kıvanç” mahlası ile haftada bir yazdığı kulis/dedikodu yazıları geldi. Gelin biz de biraz “Taha Kıvançlık” yapalım.
Biliyorsunuz AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun boşanma sürecinde, Sedat Peker çok ciddi iddialar ortaya attı. Zehra Hanım’ın bir önceki Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) Başkanı olan abisi Ali Fuat Taşkesenlioğlu hakkındaki rüşvet iddiaları az buz değil.
Başlıktaki 3 ismin ortak noktasının ne olduğunu merak ettiğinizi tahmin ediyorum. Gelin hep beraber “abi” Ali Fuat’ı tanıyalım ve aralarındaki ilişkiyi anlamaya çalışalım.
Bilenler bilir, SPK ve İMKB, kamuda ekonomi bürokrasisinin en gözde kurumlarıdır. Bu iki kurum, ülke ekonomisinin ana damarlarından olan sermaye piyasalarının ve kurumlarının işleyiş kurallarını belirlemek; piyasadan fon kullanan şirketlerin belli kurallara uygun olarak en iyi şekilde yararlanmalarını sağlamak ve sermaye piyasasına yatırım yapan tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarını korumakla görevlidir. Ve bu konuların tümü aynen Merkez Bankası’nda olduğu gibi “üst düzey bilgi ve eğitim” gerektirmektedir.
SPK’da yıllar boyu oluşmuş, en alt düzey uzmanından en üst Başkan’ına kadar çok hassas işe alım ve çalışma teamülleri vardı. Çalışanlarının, eğitimi, bilgisi, konuşması, hal ve hareketleri ile kurumu en iyi şekilde temsil etmesi hedeflenirdi ki yaklaşık 2014 yılına kadar da bu sistem başarı ile devam etmişti.
Ali Fuat Taşkesenlioğlu, bu kriterlerin hiçbirine sahip olmayan “düşük bir profil” idi. Atatürk Üniversitesi, İşletme Bölümünden mezun olan Taşkesenlioğlu, herhangi bir yabancı dil de bilmemektedir. Ağır bir Erzurum şivesi ile ettiği küfürler ve agresif tavırları, katıldığı toplantılarda insanları hayrete düşürürdü. Sermaye piyasaları ile ilgili asgari düzeyde bile bilgiye sahip değildir. Zira “İslami bankacılık” yapan Faisal Finans Kurumu’nda “uzman” olarak işe başlamış, burada çalıştığı 8 yılda herhangi bir terfi alamamıştır. “Hemşericilik” kozunu çok iyi kullanan Erzurumlu Taşkesenlioğlu, bu vasıta ile 1996 yılında Bank Asya’ya geçmiştir. Burada da çalıştığı tek alan kredi pazarlama ve tahsis olmuştur.
Peki Faisal Finans ve Bank Asya’dan başka bir yerde çalışmamış, tek bilgisi kredi tahsis ve pazarlama olan, yüksek lisans eğitimi dahi olmayan Taşkesenlioğlu, SPK gibi bir kuruma başkan olacak kadar nasıl yükselebildi?
Taşkesenlioğlu Bank Asya’daki Erzurumlu networkünü çok iyi kullandı. Buradan hem Cemaat içerisinden hem de Siyasal İslamcılarla kendine kanallar açabiliyordu. Nitekim yönetimle kavga edip Bank Asya’dan ayrılınca, BDDK başkanı olan kankası ve hemşerisi Mukim Öztekin’in Taşkesenlioğlu’nun kariyerinde çok önemli katkıları olmuştur.
Bu noktada hem Mukim Öztekin hem de Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun hamisinin 17-25 Aralık’ın “kudretli” Başbakanlık Müşaviri ve hemen ardından İçişleri Bakanı olan Erzurumlu Efkan Ala olduğunu unutmayalım. Bu kişiler o dönem “86’lılar” olarak bilinen çetenin en önemli üyeleriydi ve kamudaki atamalarda çok etkinlerdi.
Bank Asya yönetimi daha fazla katlanamayıp Ali Fuat Taşkesenlioğlu ile yollarını ayırınca, Mukim Öztekin ve Efkan Ala’nın referansları ile jet hızıyla Vakıflar Bankası Yönetim Kurulu üyeliğine atandı.
17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması kapsamında Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan tutuklanınca, yerine Halk Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı gün Genel Müdür olarak atandı. Bu atamayı yapan kişi dönemin BDDK Başkanı Mukim Öztekin’di.
Gelelim bu yazının başlığında yer alan Reza Zarrab konusuna. Zarrab’ın Halk Bankası dosyasını Ali Babacan’ın talimatları doğrultusunda kapatan Mukim Öztekin ve Ali Fuat Taşkesenlioğlu oldu. Mukim Öztekin daha fazla dayanamayıp yakalandığı beyin kanserinden vefat etti.
Taşkesenlioğlu artık rüştünü ispat etmiş, Recep Tayyip Erdoğan’ın güvenini kazanmıştı. Bugünlerde “liyakat” lafını ağzından düşürmeyen Ali Babacan, o dönem kendisine bağlı olan ve Taşkesenlioğlu’na hiç dokunmadı. Aksine Reza Zarrab dosyasının Halk bankası bulgularını BDDK ile beraber Taşkesenlioğlu’na kapattırdı.