Ana Sayfa Güncel “Alarm eğitimi yapılacağı söylendi ve sokağa gönderildik”

“Alarm eğitimi yapılacağı söylendi ve sokağa gönderildik”

15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında, Kartal Köprüsü ve Samandıra Gişeleri’nin kontrol altına alınmaya çalışılması ve bu sırada 11 kişinin yaralanmasına ilişkin 30’u tutuklu 117 askerin yargılandığı davanın ilk duruşması sona erdi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmada savunması alınan tutuklu sanıklardan Cenk Kahveci, olay tarihinde 23. Motorlu Piyade Alayında Bölük Astsubayı olarak görev yaptığını anlatarak, 15 Temmuz gününe kadar her şeyin sıradan olduğunu ve olağanın dışında hiçbir faaliyette bulunmadığını söyledi. Alarm eğitimi yapılacağı emriyle kışlaya geldiğini, terör, bomba ikazı var sabaha kadar görev yapılacak denerek sokağa gönderildiklerini anlattı.

Üstlerinin de bu nitelikte bir emir veya talimat vermediğini iddia eden Kahveci, 15 Temmuz günü tabur nöbetçi subaylığı nöbetini aldığını dile getirdi.

“Alay komutanı ‘alarm eğitimi’ yapılacağını söyledi”

Kahveci, saat 17.00’den sonra yanlarına gelen uzman çavuşun alay komutanının bugün “alarm eğitimi” yapılacağını söylediğini aktararak, bunun üzerine taburdaki askerlere alarm eğitimine ilişkin bilgi verdiğini ifade etti.

Saat 21.00 sıralarında bölük komutanı Üsteğmen Mehmet Argun’un kendisini arayarak dört aracı hazır etmesini söylediğini belirten Kahveci, bu talimat doğrultusunda hazırlık yaptığını kaydetti.

Kahveci, Argun’un bölükteki rütbelilere attığı “herkes kışlaya gelsin” mesajının ardından rütbelilerin toplandığını ifade ederek, “Saat 21.30 civarında alay içtima alanında toplandık. Alay Komutanı Kurmay Albay Ömer Faruk Özköse de oradaydı. Bölük komutanımız Mehmet Argun da bölükteki uzmanları ve astsubayları toplayıp ‘bomba ikazı var, Kartal Köprüsü’nün emniyetini almak maksadıyla sabaha kadar Kartal Köprüsü’nde görev yapacağız’ dedi. Daha önce hazırlanan 4 araçla saat 23.00 sıralarında nizamiyeden çıktık.” dedi.

Bir süre sonra kışlaya dönmek için yola çıktıklarını anlatan Kahveci, Başıbüyük Askeri Lojmanları’na üç araçla giriş yaptıktan sonra sabaha kadar beklediklerini söyledi.

“Vatandaşlar, kışlaya dönmemiz gerektiğini söylüyordu”

Tutuklu sanık astsubay Bilgin Bozkurt da KOKTOD birliğinde görevli olduğunu anlatarak, akşam bölük komutanından gelen “acil kışlaya gelin” mesajı üzerine, görev yerine gittiğini söyledi.

Kışlaya gittiğinde asker ve araçların hazır olduğunu savunan Bozkurt, konunun ne olduğunu sorduğu bölük komutanının, “İstanbul’da büyük bir eylem ihbarı alındığını KOKTOD birliği oldukları için Kartal Köprüsü’ne giderek önlem alacaklarını” söylediğini ifade etti.

Bozkurt, kışladan çıktıklarında bunun bir terör eylemini önleme amaçlı olduğunu düşündüklerini öne sürerek, bölük komutanının kendilerini metro durağının olduğu bölgeye yönlendirdiğini savundu.

Bir süre sonra vatandaşların kendilerine tepki gösterdiklerini anlatan Bozkurt, “Biz, tepki gösteren vatandaşlara, terör saldırısına karşı buraya geldiğimizi, kandırıldığımızı anlatmaya çalıştık, onlar da Başbakan’ın darbe girişimi olduğu açıklaması yaptığını ve acil kışlaya dönmemiz gerektiğini söylüyorlardı.” ifadelerini kullandı.

Bozkurt, bunun üzerine bölük komutanını arayarak durumu ilettiğini ifade ederek, “Bölük komutanımız da ‘Biz oraya geliyoruz, durum farklı’ dedi. Bölük komutanı bulunduğumuz yere varmadan, gelen iki araca askerleri bindirdim. Ardından da kışlaya gitmek için hareket ettik ve Başıbüyük lojmanlarına ulaştık.” diye konuştu.

Duruşmada söz alan bazı sanıklar da haklarındaki iddiaları reddederek, tahliyelerini istedi.

Mahkeme heyeti, savunmaların alınmasına Salı günü devam edilmek üzere duruşmayı erteledi.

HENÜZ YORUM YOK