AKP’nin stratejisi tuttu; Cumhur İttifakı’nın yarısı ekonomiden ‘dış güçleri’ sorumlu tutuyor

Metropoll Araştırma’nın son anket sonuçları hem Cumhur İttifakı hem de Millet İttifakı için önemli veriler içeriyor. Özellikle muhalefet partileri söz konusu anket verilerini satır satır incelemeli. Ankete katılanlardan yüzde 63’ü ‘mevcut ekonomik sorunlardan en çok iktidarı sorumlu’ tutuyor. ‘Dış güçler’i sorumlu tutanların oranı ise yüzde 23,8. ‘Ekonomiden muhalefet sorumlu’ diyenler ise yüzde 7,5.

 

Söz konusu sonuçlar Cumhur İttifakı’nın ‘dış güçler’ stratejisinin kendi tabanında ciddi bir karşılığı olduğunu ortaya koyması açısından önemli. Zira Cumhur İttifakı’nın neredeyse yüzde 50’si hayat pahalılığından, mevcut ekonomik sorunlardan ‘dış güçleri’ sorumlu tutuyor. Muhalefet, iktidarın ‘dış güçler’ açıklamalarını ‘komik’ bulsa da, rejimin tabanı bu argümanı satın almış görünüyor.

 

TOPLUMUN ÜÇTE 1’İ TEMEL İHTİYAÇLARINI BİLE KARŞILAYAMIYOR

Metropoll Araştırma’nın kurucusu Özer Sencar, ‘Geçim Koşulları’ anketini de paylaştı. Burada da irdelenmesi gereken önemli ayrıntılar var. Ankete katılanlardan yaklaşık yüzde 36’sı, ‘Temel ihtiyaçlarımı bile karşılayamıyorum’ diyor. Bu oran bir yıl önce yüzde 24 civarındaymış. Dolayısıyla ‘temel ihtiyaçlarını karşılayamayanların oranında yüzde 50’lik bir artış söz konusu ki bu çok ciddi bir rakam.

Sadece ‘beslenme ve barınma gibi temel ihtayaçlarını’ karşılayabildiğini söyleyenlerin oranı da geçtiğimiz yıla göre düşmüş. Geçtiğimiz yıl yüzde 48,6 olan oran bu yıl yüzde 43,7 olarak ölçülmüş.

Tüm ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabildiklerini söyleyenlerin oranı da bir yıl öncesinde yüzde 26 iken, bu nisan ayında yüzde 19,6 olarak kayda girmiş.

SON BİR YILDA AKP’LİLERİN YARISININ EKONOMİK DURUMU DEĞİŞMEMİŞ!

Bir başka anket de ‘bireysel ekonomik durum’la ilgili. Buradaki sonuçlar ise toplumun ne kadar ‘politize’ olduğunu göstermesi açısından dikkat çekici. ‘Son bir yıl içerisinde sizin veya ailenizin refah düzeyi ne yönde değişti’ sorusuna; yüzde 6,8 iyileşti şeklinde cevap veriyor. Yüzde 70,8 ise ‘kötüleşti’ diyor. Değişmedi diyenlerin oranı yüzde 21,9.

Genel manada oranlarda bir sorun gözükmüyor ancak parti bazlı baktığınızda toplumun inanılmaz oranda politize olduğunu fark ediyorsunuz. Örneğin AKP’lilerin sadece yüzde 37,7’si son bir yılda ekonomik durumunun kötüleştiğini söylüyor. Yüzde 45,2’sinin ise ekonomik durumunda değişme olmamış. Neredeyse yüzde 17’sinin ise ekonomik durumu iyileşmiş. Buna yakın oranları Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP tabanında da görüyorsunuz.

Resmi enflasyonun bile yüzde 80’e dayandığı bir ortamda Cumhur İttifakı’nın seçmenlerinin yüzde 50’sinin ekonomik durumunun ‘değişmemiş’ olma ihtimali var mı?

EKONOMİ KÖTÜ YÖNETİLİYOR

Ankette ‘ekonomi yönetiminin’ nasıl olduğu da sorulmuş. Ekonominin ‘iyi’ yönetildiğini söyleyenlerin oranı yüzde 19,5. ‘Kötü’ yönetildiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 77,4.

Burada da parti bazlı baktığınızda ilginç ve çelişkili bir oran dikkatinizi çekiyor. AKP’lilerin yüzde 35,4’ü ekonomi ‘iyi’ yönetiliyor derken; yüzde 58,5’i ‘kötü’ yönetildiğini söylüyor. Anket sonuçlarına göre hayat pahalılığından dış güçleri sorumlu tutan AKP tabanı, aynı zamanda ekonominin de kötü yönetildiğini söylüyor!

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin