Ana Sayfa Dünya Akciğer kanseri aşısı testleri Türkiye dahil 7 ülkede başlatıldı

Akciğer kanseri aşısı testleri Türkiye dahil 7 ülkede başlatıldı

LOIC VENANCE / AFP

Doktorlar dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısını hastalarda denemeye başlarken, uzmanlar aşının binlerce hayat kurtarma potansiyelini “çığır açıcı” olarak nitelendirdi.

Her yıl yaklaşık 1,8 milyon kişinin ölümüne yol açarak dünyanın en fazla ölüme neden olan kanser türlerinden akciğer kanseri ile mücadele için aşı testleri başladı. Uzmanlar, vücuda kanser hücrelerini avlama ve öldürme talimatı veren ve daha sonra geri gelmelerini önleyen yeni bir aşıyı test ediyor.

BNT116 olarak bilinen ve BioNTech tarafından üretilen aşı, hastalığın en yaygın formu olan küçük hücreli dışı akciğer kanserini (NSCLC) tedavi etmek üzere tasarlandı. Aşı, Covid-19 aşılarına benzer şekilde mesajcı RNA (mRNA) kullanıyor.

Aşının amacı, kemoterapinin aksine sağlıklı hücrelere dokunmadan kişinin kansere karşı bağışıklık tepkisini güçlendirmek.

BNT116’nın ilk insan çalışması olan faz 1 klinik araştırması, İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye olmak üzere yedi ülkede 34 araştırma sahasında başlatıldı.

Genel olarak, cerrahi veya radyoterapi öncesi erken evreden geç evre hastalığa veya tekrarlayan kansere kadar yaklaşık 130 hasta, immünoterapi ile birlikte aşı olmak üzere kaydedilecek.

HENÜZ YORUM YOK