HABER ANALİZ | MUHSİN AHMET KARABAY
Anayasa Mahkemesi üyeliği için TBMM Genel Kurulu’nda seçim vardı. Daha önce AK Parti’de yöneticilik yapmış ve aday adayı olan Kenan Yaşar, yeni AYM üyesi olarak seçildi. Muhalif basında ise işin aslını bilmeden iktidara yönelik bir eleştiri bir eleştiri ki sormayın gitsin.
Hatırlanacağı gibi, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun solculuğunu yeterli bulmayan barolar, geçen yılın sonunda daha solda biri olan R. Erinç Sağkan’ı büyük bir farkla TBB’nin yeni başkanı yaptılar.
Delege avukatlar, Metin Feyzioğlu’nun kaybetmesini, Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan’ın TBB’nin başına getirilmesini “Dağ Başını Duman Almış” marşı ile kutlamışlardı.
TBB ile AK Partili birinin Meclis’ten AYM üyeliğine seçilmesinin ne alakası var demeyin. Adım adım anlatayım.
Türkiye’de Tek Adam rejiminin önünü açan 12 Eylül 2010 referandumu, AYM’nin üye sayısını artırdığı gibi seçim sistemini de değiştirdi. AYM’nin 15 üyesinden birini de baroların seçmesini öngörüyor.
Türkiye’deki barolar, AYM üyeliği için kendi aralarında yaptıkları bir seçimle 3 aday belirliyor. TBB’den gelen adaylar arasında Meclis’te oylama yapılıyor. En çok oyu alan aday da AYM üyesi olarak görevlendirilmiş oluyor.
AYM üyesi Celal Mümtaz Akıncı’nın yaş haddinden dolayı görev süresi bu ay sonunda doluyor. Bununla ilgili, yerine gelecek üye için seçim süreci geçen yılın sonlarında başladı.
Türkiye Barolar Birliği, illerin baro başkanlarının katılacağı seçime ilişkin seçmen ve aynı zamanda aday listesini 3 Ocak’ta ilan etti. Bunun üzerine baro başkanları 15 Ocak’ta kendi aralarında bir seçim yaptı.
57 BARO BİRARAYA GELİP ADAY BELİRLEYEMEDİ
Metin Feyzioğlu’nun solculuk rengini soluk bulup, Sosyal Demokratlık tarafı daha ağır basan Erinç Sağkan’ı getiren 57 baro, AYM üyeliği için belirlenecek adaylarla ilgili bir araya gelme gereği duymadı.
İktidara yakın duran barolarsa, Çorum Baro Başkanı Kenan Yaşar’ın etrafında toplandı. Diyarbakır Baro Başkanı Zülal Erdoğan Bilal ve MHP’ye yakınlığıyla bilinen Erzurum Baro Başkanı Talat Göğebakan en çok oyu alan 3 isim oldu.
Kenan Yaşar: 18
Zülal Erdoğan Bilal: 13
Talat Göğebakan: 11
SOSYAL DEMOKRATLARIN BECERİKSİZLİK VESİKASI
Kenan Yaşar’ın, en çok oyu alarak üç isim arasında Meclis’e gönderilmesi, Sosyal Demokratların bir hafta içinde ikinci beceriksizlik vesikası olarak tarihe geçti.
Bilindiği gibi 17 Ocak’ta da Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odası’nda (EMO) seçim yapılmıştı. Her halükârda kazanacağını düşünen Sosyal Demokratlar, iki liste halinde seçime girdiler. Sonuç kendileri açısından vahim oldu.
Demokrat Mühendisler 1123, Direnç Çağdaş Mühendisler 953 oy alırken, AK Parti-MHP bloğunun desteklediği Frekans Mühendisleri 1152 oy toplayarak ipi göğüsleyen taraf olmuştu.
Benzeri durum TBB’deki AYM üye adaylıkları için de yaşanmış oldu. TBB’den gelen 3 isim arasından AYM’ye üye olarak gidecek ismi belirlemek amacıyla dün Meclis’te seçim yapıldı. Meclis Genel Kurulu’nda bir sürpriz yaşanmadı.
Tahmin edileceği gibi 2015 seçimlerinde AK Parti’den aday adayı olan Çorum Baro Başkanı Kenan Yaşar, AYM’ye üye olarak giden isim oldu.
Kenan Yaşar milletvekili olmak istediğinde AK Parti, aday adaylığını kabul etmemişti. Şimdi bu ismi AYM üyeliğine getirdi. Bunda bir sürpriz yok. Burada kutlanması (!) gereken bir adres varsa o da Türkiye Barolar Birliği.
Bu sonuçla Erinç Sağkan başkanlığındaki TBB’nin ilk icraatı, esas olarak Kenan Yaşar’ı AYM üyesi yapmak oldu. Muhalif üye Mümtaz Akıncı’nın Metin Feyzioğlu’nun başkanlığı döneminde seçildiğini düşündüğünüzde, yeni yönetim gideni mumla aratır mı dersiniz?
KENAN YAŞAR’IN SEÇİMİ AYM’DEKİ BÜTÜN DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ
Yüzeysel baktığınızda Kenan Yaşar’ı Meclis’te AK Partililer seçti. Gerçekteyse Sosyal Demokrat baro başkanları göreve getirdi.
Yaşar’ın AYM üyesi olmasıyla, Yüksek Mahkeme’deki dengeler kökten değişmiş oldu.
Afyon Baro Başkanlığından gelen ve şimdi emekli olan Celal Mümtaz Akıncı, iktidara muhalif kanattaydı. 9’a 6 iktidar lehine bir denge vardı. AYM’de bazı kararlar oy çokluğu, bazı kararlar da üçte iki ekseriyetle alınması gerekiyor.
AYM’nin önünde HDP’nin kapatılması davası var. 15 üyeli AYM’de Yaşar’ın seçimi ile dengeler 10’a karşı 5’e dönüşmüş oldu. Parti kapatma gibi konularda 3’te 2 çoğunluk gerektiği için, yeni seçilen isim bundan sonra kritik bir rol oynayacak.
Daha net bir ifadeyle, Kenan Yaşar HDP’nin kapatılma kararında belirleyici olacak.
İktidar karşıtları, Meclis’te muhalefet partili vekillerin oylamaya katılımının azlığından, iktidar partilerinin yaklaşımlarının partizanlığından dem vuruyorlar. Geri planda üzerine düşeni yapmayan STK’ların sorumsuzluğunun suçunu kimse muhalefet partilerine atmasın.
Kimse kalkıp da 2003’te Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in AYM üyeliğine seçtiği ve geçmişte CHP üyeliği yaptığının eleştirilmesi üzerine TBB Başkanı Özdemir Özok’un üyelikten istifa etmesi erdeminden söz etmesin. O dönemin kapısı 12 Eylül 2010 referandumu ile kapatıldı.
KENAN YAŞAR, SIRADAN BİR AK PARTİLİ DEĞİL
Sıradan bir AK Partili olmayan Kenan Yaşar, kendisine has bir duruşu olan bir isim. Avukatlığı ve baro başkanlığı döneminde toplumsal konularla ilgilenen biri olarak tanındı. Ülkede ve dünyadaki gelişmelerle ilgili görüşünü her fırsatta dile getirdi.
Kenan Yaşar, HDP’nin politikalarını eleştirirken, İzmir’de HDP İl merkezine yapılan ve Deniz Poyraz isimli bir genç kızın ölümü ile sonuçlanan saldırıda öteki AK Partililer gibi davranmadı. Saldırıyı şiddetle kınamakta tereddüt etmedi.
Akçakoca Müftüsü, Selanik göçmenlerinin yüzde 90’ının Sabetayist olduğunu öne sürdüğünde “halt etmiş” diye çıkışan ve “evlad-ı fatihan arasına nifak sokan bu müftü gibi isimlerin ne idüğü belirsiz” olduğunu söyleyecek kadar sözünü esirgemeyen biri.
Ardından da Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ’lerle ilgili çıkışına tepki veren Yaşar, bu kez Ankara Barosu’na en ağır eleştiriyi yöneltmeye girişti.
Yeni AYM üyesinin yazar ve şairlik tarafı var. Çorum’da yerel bir site olan habercim19.com’da 21 Ekim 2021 tarihine kadar gündeme ilişkin yazılar yazdı.
Türkiye tarihinde ilk kez Kenan Yaşar bir baro için marş besteletti. Sözünü kendi yazdığı marşı, Çorum Barosu Marşı olarak kullandırdı.
Sosyal medya hesaplarından gündeme ilişkin Türkiye ve dünyadan önemli isimlerin sözlerini paylaştı. Düşüncelerini “Söz Ağrısı” isimli bir şiir kitabında bir araya getirdi.
Yeni AYM üyesi, göreve başladıktan sonra şairliği, yazarlığı, toplumsal olaylara verdiği tepkilerle hatırlanmayacak. Yaşar, HDP’nin kapatılması konusundaki tavrıyla zihinlerde yer edecek.