ENSAR NUR | TR724 STRAZBURG
AİHM Büyük Daire’de Yalçınkaya Davası’nın ilk aşaması gerçekleştirildi. AKP hükümeti tarafı ile Yalçınkaya’nın avukatları Heymans ve Vande Lanotte savunmalarını verdi.
Hükümet tarafı, ByLock, sendika üyeliği ve banka hesabının üzerini kapatıyor.
AİHM Büyük Daire’de Yalçınkaya Davası’nın ilk aşaması gerçekleştirildi
AKP hükümeti tarafı ile Yalçınkaya’nın avukatları Heymans ve Vande Lanotte savunmalarını verdi
Hükümet tarafı, ByLock, sendika üyeliği ve banka hesabının üzerini kapatıyor
TR724 STRAZBURG’ta | @EnsarNur74 pic.twitter.com/j6TXQ28YbS
— Tr724 (@Tr724) January 18, 2023
Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası çıkartılan OHAL ile yürürlüğe konulan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) kamu görevlerinden ihraç edilen 100 binlerce insanın geleceğini ilgilendiren kararın verileceği ilk duruşma Avrupa İnsan Hakları mahkemesinde bu sabah başladı.
Fransa’nın Strasburg şehrinde bulunan AİHM’in büyük salonunda bu sabah tüm KHK mağdurlarının ihraç davalarını ilgilendiren “Yalçınkaya – Türkiye” başvurusu başladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, ‘Yalçınkaya v. Türkiye’ başvurusunda karar için kısa bir süre önce Büyük Daire lehine çekilmişti. 17 üyeden oluşan Büyük Daire yargıçları sabah Avrupa saati ile 9:15’de başlayan duruşma için kalabalık bir izleyici topluluğunun önünde yerlerini aldı.
Yüksel Yalçınkaya başvurusunun Büyük Daire’de görülmeye başlaması bu tür davalar için önemli bir gelişme olarak görülüyor. Büyük Daire, AİHS’nin uygulanması ciddi sorunlar içeren başvurulara bakmakla görevli. Bu davanın 17 farklı ülkeden yargıç önünde görülmesi, ciddi suçlamaların olduğunu da gösteriyor. Sabah başlayan duruşma da her iki tarafın avukatlarının yanı sıra Avrupa’da yaşayan birçok izleyici salonu doldurdu. Türkiye’yi iki yabancı Avukatın da temsil ettiği duruşma başkanlığını İrlanda’dan Siofia O’Leary yönetti. İlk olarak Türk tarafı savunmasını yaparak başladı.
Mahkeme Başkanı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne ilk başvuru 17 Mart 2020 tarihinde yapıldığını ve 19 Şubat 2021’de ise Mahkeme Türk Hükümetine, cevaplaması için bazı sorular gönderdiğini söyleyerek, davanın 3 Mayıs 2022 tarihinde bu önemli duruşmayı Büyük Daire lehine devrettiğini anlattı.
Ardından Türkiye Hükümeti adına söz alan Hacı Ali Açıkgöl, söz alarak Bylock hakkındaki sorulara cevap vermeye başladı. Bylock kullanmanın suç olduğunu kanıtlamaya çalışan Türk hükümeti diğer avukatlarında söz almasıyla Bylock’un Gülen hareketinin DNA’sı olduğunu ve üyelik için yeterli bir kanıt olduğunu iddia etti.
Gülen Hareketi’ne üyelik iddiasıyla yürütülen soruşturmalar kapsamında yargılanan ve 672 Nolu KHK ile ihraç edilen Yüksel Yalçınkaya, Bylock kullanımı, yasal bir banka olan Bank Asya’ya para yatırma, KHK ile kapatılan yasal bir sendika ve derneğe üyeliğinin yanı sıra bir tanığın ifadesi sonrası 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay tarafından cezası 30 Ekim 2018’de onaylanan Yalçınkaya, bir yıl sonra Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. AYM, Yalçınkaya’nın bireysel başvurusunu reddederek AİHM’e başvuru yolunu açmıştı.