Ahmet Kurucan cevapladı: Koronavirüs’ten ölenler nasıl defnedilecek?

İlahiyatçı-yazar Ahmet Kurucan, Koronavirüs salgınından dolayı hayatlarını kaybeden kişilerin definleriyle ilgili gelen sorulara cevap verdi.

Sosyal medya hesabı Twitter’dan paylaşımda bulunan Tr724 Yazarı Ahmet Kurucan, “Böylesi durumlarda geleneksel manada uyguladığımız cenaze tekfin, teçhiz ve defin işlemleri konusunda sağlık uzmanları ve resmi makamların belirlemiş olduğu kurallara hareket etmek şarttır. Onlarla tartışmak ve dini ritüelleri uygulacağız diye diretmek katiyen doğru değildir.” dedi.

Virüsten dolayı hayatını kaybeden kişiye yönelik yıkama ve kefenleme için ısrar edilmesinin yanlış olduğunu belirten Kurucan, “Müsade edilmesi durumunda cenazeye teyemmüm aldırılabilir. Namaza gelince; yetkililerin izin vermesine bağlı olarak mezarlıkta defin öncesi kılınabilir. Buna da izin verilmiyorsa defin işlemi bittikten sonra kılınabilir. Gıyabî cenaze namazı kılmak zaten her zaman ve her yerde mümkündür.” ifadelerini kullandı.

İşte o paylaşımlar;

1-Uzun zamandır sosyal medyadan uzak bir hayat yaşıyorum ama dün gece geç vakitlerde almış olduğum bir haber ve bana sorulan Corona virüsü sebebiyle vefat eden bir kişinin cenazesinin kaldırılması ile alakalı soru münasebetiyle verdiğim cevabı sizlerle paylaşmak istiyorum.

2-Bana söylenen resmi yetkililer cenazesinin yıkanması, kefenlenmesi,camide küçük cemaatle bile olsa cenaze namazı kılınmasına müsade etmeyeceklerini,cenazenin yarın direkt mezarlığa götürüleceğini ve sadece 6 kişinin katılabileceğini söylemişlerdir.

3-Böylesi durumlarda geleneksel manada uyguladığımız cenaze tekfin, teçhiz ve defin işlemleri konusunda sağlık uzmanları ve resmi makamların belirlemiş olduğu kurallara hareket etmek şarttır. Onlarla tartışmak ve dini ritüelleri uygulacağız diye diretmek katiyen doğru değildir.

4-Cenaze ile alakalı dört önemli yükümlülük söz konusudur; yıkama, kefenleme, cenaze namazı kılma ve defin etme. Ama yetkililer sağlık gerekçesiyle yıkama ve kefenlemeye izin vermemekte, üzerindeki elbiselerle beraber özel hazırlanmış ceset torbasına ve tabuta koymaktadırlar.

5-Tekraren ifade edelim ki bu noktada yıkama ve kefenleme için ısrar edilmesi tek kelime yanlıştır. Müsade edilmesi durumunda cenazeye teyemmüm aldırılabilir. Namaza gelince; yetkililerin izin vermesine bağlı olarak mezarlıkta defin öncesi kılınabilir.

6-Buna da izin verilmiyorsa defin işlemi bittikten sonra kılınabilir. Gıyabî cenaze namazı kılmak zaten her zaman ve her yerde mümkündür.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin