AGİT’te Rus temsilci protesto edildi, Türk diplomat masada yalnız kaldı

Salonu terk eden Hatun Demirer, yerine ekibinden bir diplomat oturttu.

ENSAR NUR, TR724 HABER

Viyana’da bugünkü Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Konseyi toplantısında, Rus diplomat bildirisini okumaya başladığı sırada birkaç ülke temsilcisi hariç tüm temsilciler toplantı salonunu terk etti.

Türk diplomatlar ise ‘taraf olmamak’ için garip bir çözüm yolu bularak Rusya’ya yönelik protestoya hem katılmış hem de katılmamış oldu. Türkiye’nin AGİT daimi temsilcisi Hatun Demirer diğer temsilcilerle birlikte salondan çıkarken, yerine ekibinden bir diplomatı bıraktı. Videoda daimi temsilcinin “Lavaboya gideceğim” dediği duyuluyor.

Temsilcilerin salonu terk etmesinin ardından çekilen fotoğrafta ise Türk diplomatın masada yalnız kalması ilginç bir görüntü oluşturdu.

Rusya’nın Ukrayna’ya işgal harekâtı başlatmasının birinci yıl dönümüne denk gelen toplantıda, AGİT daimi temsilcileri Ukrayna’ya olan desteklerini göstermek için Rus temsilcisinin konuşmasını salonu terk ederek protesto ettiler.

57 ülkenin temsilcisinin bulunduğu salonun neredeyse tamamının boşalmasından sonra Rus diplomat bildiriyi okumadı ve yazılı metin olarak muhataplarına ulaştıracağını söyledi.

AGİT nedir?

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Avrupa’nın güvenlik ve işbirliği alanındaki en önemli çok taraflı kuruluşlarından biridir. AGİT, Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’daki 57 üyesiyle dünya genelindeki çatışmaların önlenmesi, kriz yönetimi, insan hakları, demokrasi, ekonomik ve çevresel işbirliği gibi konularda çalışmalar yapar.

Teşkilat, 1975 yılında Helsinki’de düzenlenen ve Doğu ve Batı Blokları arasındaki gerilimleri azaltmayı amaçlayan Helsinki Zirvesi sonuç bildirgesi olan Helsinki Nihai Senedi’nde yer alan prensiplere dayanarak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı olarak kurulmuş ve 1995’te AGİT adını almıştır. Bu prensipler arasında sınırların dokunulmazlığı, insan haklarına saygı, demokratik ilkelere bağlılık ve barışçıl çözüm yollarının tercih edilmesi yer almaktadır.

AGİT’e giden yolu açan Helsinki Nihai Senedi, 1975 yılında Helsinki’de düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı’nın sonuç belgesidir. Senet, Soğuk Savaş döneminde Doğu ve Batı Blokları arasındaki gerilimleri azaltmak ve Avrupa’da barışı ve istikrarı sağlamak amacıyla kabul edilmiştir. Helsinki Nihai Senedi’nin imzalanması, Avrupa’da ve dünyada güvenlik, işbirliği ve insan hakları alanlarında önemli bir dönüm noktasıdır.

AGİT’in kurulması, Soğuk Savaş döneminde SSCB ve ABD arasındaki ilişkilerde bir dizi değişikliğe neden olmuştur. Teşkilat, Doğu ve Batı arasındaki diyaloğu arttırarak gerilimi azaltmış ve SSCB’nin Doğu Avrupa’daki nüfuzunu arttırmıştır. AGİT, silahlanma yarışını durdurma ve nükleer silahların yayılmasını önleme müzakerelerinde de önemli bir rol oynamıştır.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin