Ana Sayfa YAŞAM Afrika’nın elmas diyarı

Afrika’nın elmas diyarı

Güney Afrika ülkesi Botswana, dünyanın en az yağış alan ülkelerinden. Kuzey bölgeler hariç sürekli akan akarsuyu ve nehri yok. Denize kıyısı olmayan ülke; elmas, bakır, nikel, kömür gibi yeraltı zenginliklerine sahip. Nüfusu 2 milyon 155 bin… Doğu bölgelerinde bazı küçük tepecikler olsa da Botswana, genelde düz arazilerden oluşuyor. Ülkenin kuzey bölgeleri hariç sürekli akan akarsuyu ve nehri yok.Turizm de ülkede gelişmekte olan sektörlerden. Bostwana’da kişi başına düşen milli gelir ise 16 bin 400 dolar civarında.

Botswana, eski bir İngiliz sömürgesi. 1966 yılında bağımsızlığını kazanmış. Ülkede en çok konuşulan iki dil var. Biri İngilizce, diğeri de Setswana. İngilizce ülkenin resmi, Setswana ise milli dili. Başka kabile dilleri de var ama nüfusun yüzde 87’si Setswana dilini konuşuyor. Ülke nüfusunun Zimbabwe sınırına yakın yüzde 10’u da Kalanga dilini konuşuyor. Nüfusları oldukça az olan ve “San insanları” olarak adlandırılan küçük kabilenin bile kendine has dili var.

Toprakların yüzde 38’i park

Ülke topraklarının yüzde 38’i ulusal parklara ve vahşi hayatın korunmasına yönelik özel alanlara ayrılmış. Hayvanlar engel ve çitin olmadığı bu geniş alanlarda özgürce dolaşıyor. Botswana’nın dört komşusu var: Namibya, Güney Afrika, Zambiya ve Zimbabwe. Ülkenin toplam sınır uzunluğu 4013 kilometre. Kalahari Çölü, ülke topraklarının yüzde 84’ünü kaplıyor. Denize hiç kıyısı yok, etrafı tamamen karalarla çevrili. En yakın sahile uzaklığı ise 600 kilometre. Topraklarının denizden ortalama yüksekliği ise 950 metre. Yani Botswana, yüksek arazilere sahip bir ülke.

Benzinin litresi 2 lira

Ülke nüfusunun yüzde 60’ı devlette çalışıyor. Devlet memurları sabah saat 07.30’da işbaşı yapıyor, 16.30’da da iş bırakıyor. Botswana’nın başkenti Gaborone ama yerliler ‘Khabaron’ diyor. Başkentin nüfusu 800 bin civarında. Ülkenin nüfusu 2 milyon 155 bin, sadece başkentin nüfusu ise 800 bin. Yani ülke nüfusunun yaklaşık yarıya yakını başkent Gaborone’de, yerlilerin ifadesiyle Khaboron’da yaşıyor. Başkent, ülkenin ortalarında değil. Güneydoğusunda, Güney Afrika sınırına çok yakın bir noktada kurulmuş. Sınır neredeyse bitiyor, ardından başkent başlıyor. Gaborone, Afrika kıtasının en hızlı gelişen şehri olarak adlandırılıyor. Ülkede benzinin litresi 10 Pula, yani 2 lira civarında.

Ülke Güney Yarımküre’de yer aldığından mevsimler değişiklik gösteriyor. Aralık-mart ayları arası ülkenin yaz mevsimi. Bu dönemde sıcaklık 30-35 derece arasında değişiyor. Haziran-ağustos ayları arası ise Botswana’da kış mevsimi yaşanıyor. Gündüz sıcaklık ortalaması kış aylarında bile 23 derece. Gece ise 5 derece civarında oluyor. Kış mevsiminin kurak geçtiği ülkede yağmurlar yazın, aralık-mart ayları arasında yağıyor. Fakat Botswana, dünyanın en az yağış alan ülkelerinden biri.

Meraklısına son bir not, ülke Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor.

HENÜZ YORUM YOK