15 Temmuz sonrası hukuksuz ihraçları inceleme için Şubat ayında kurulan fakat faaliyetlerine Temmuz ayında başlayan OHAL komisyonu mağduriyetleri gidermekten uzak. Hükümet 1 yıllık OHAL döneminin, ilkyarısında, KHK mağdurları için “etkili bir iç hukuk yolu olacağı” iddiası ile ‘OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nu kurdu. Ancak, komisyona başvuruların kapsamını çok dar tutuldu.
Edinilen bilgiye göre KHK’ların “ekli listelerinde” yer almayan ancak KHK’lerdeki düzenlemelerden etkilenen binlerce kişi, hakkını OHAL Komisyonu’nda arayamayacak. KHK’lerin verdiği yetki ile kamu görevinden uzaklaştırılan yani açığa alınan 32 bin 80 kişi OHAL Komisyonu’na başvuramayacak. Diğer yandan kapatılar özel okullardaki 20 bin 292 öğretmen de bireysel olarak komisyona başvuramayacak. AİHM, ihraçlarla ilgili kendisine yapılan başvuruları OHAL Komisyonu olduğu için reddetmişti.
Diğer yandan, OHAL KHK’leri ile 1424 özel öğretim kurumu kapatıldı. Buralarda çalışan 20 bin 292 kişinin çalışma izinleri iptal edildi. Bunlar için kapatma kararı KHK’ye bağlı olduğundan tüzel kişilik olarak kapatılan kurum OHAL komisyonuna başvurabilecek.
Komisyonun çalışmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelikteki “Olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan KHK’lerde yer alan ilave tedbirler ile kanun yollarının açık olduğu işlemler hakkında ayrıca başvuru yapılamaz” hükmü kafaları karıştırdı.
Cumhuriyet’in haberine göre, idari tedbir olarak alınan uzaklaştırma kararının normal koşullarda 3 ay içinde tamamlanması gerekiyor, ancak bir başka KHK ile açığa alma tedbirinin süre sınırı kaldırıldı. Böylece açığa alınanların mahkemeye gitmeleri kâğıt üstünde mümkün olsa da zorlaştırıldı. Örneğin, açığa alınan öğretmenlerin açığa alınmalarına neden olan idari soruşturmanın tamamlanmasını, yani ya aklanmayı ya da açığa alınmayı bekledikleri öğrenildi.
Yaklaşık 6 bin kişi başvuramaz
Diğer yandan, OHAL KHK’leri ile 1424 özel öğretim kurumu kapatıldı. Buralarda çalışan 20 bin 292 kişinin çalışma izinleri iptal edildi. Bunlar için kapatma kararı KHK’ye bağlı olduğundan tüzel kişilik olarak kapatılan kurum OHAL komisyonuna başvurabilecek. Ancak çalıştığı kurum kapatıldığı için işsiz kalanlar komisyona başvuramayacak. Kapatılan vakıf üniversitelerinde çalışan, 2 bin 808’i öğretim elemanı toplamda yaklaşık 6 bin kişide işsiz kaldıkları, mağdur oldukları gerekçesiyle mahkemeye başvuramayacak. Kapatılan medya kuruluşları arasından KHK’lerle kapatılan, yani ismi ekli listelerde yer alan kurumlar OHAL komisyonuna başvurabilecek. Ancak KHK ile yetkilendirilen bakanın onayı ile kapatılan basın kuruluşları OHAL komisyonunun ilgi alanına girmeyecek.
Askeri öğrencilere ret
Harp akademileri, askeri liseler ve astsubay okulları KHK’lerle kapatıldı. Ancak bu kişiler de belirlenen internet sitesindeki başvuru ekranında komisyona başvuramayacakları yönünde uyarı görecek.