Adana’da deprem riski sebebiyle boşaltılan 35 okul kaderine terk edildi

Adana’da 6 Şubat depremlerinin ardından depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan 35 okul yaklaşık 1,5 yıldır kaderine terk edildi. Öğrenciler, veliler ve eğitimciler mağdur.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023’te meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından okullarda denetim yapıldı. Kent genelinde 35 okul depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltıldı. Bu okulların öğrencileri başka okullara nakledilerek ikili eğitime geçildi. Depremin üzerinden 17 aydan fazla süre geçmesine rağmen boşaltılan okullarda deprem güçlendirmesi veya yeni bina yapılmadı.

‘1,5 YILDA HİÇBİR ADIM ATILMADI’

Artı Gerçek’e konuşan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak, “35 okulda ilgili hasar tespit çalışmalarının yapılacağı, diğer okullarda bir hasar kaydının olmadığı, binalarla ilgili ihaleye çıkıldığı söylendi. Okullardan şu ana kadar karot örnekleri bile alınmamış. Yıkılacak mı, güçlendirilecek mi durumları bilinmiyor. Yani geçen yaklaşık 1,5 yılda şu anda okulların güçlendirilmesi veya yapılmasına yönelik olarak hiçbir adım atılmamış” dedi.

‘EĞİTİMDEN TASARRUF OLMAZ’

Tasarruf yönetmeliği ile birlikte kamuda üç yıl bina yapılamayacağını ve tadilata girilemeyeceğine dikkat çeken Toprak, “35 tane okulumuz diğer okullarla birleştirildi. Bu binaların bir an önce yapılıp, öğrencilerin sağlıklı bir ortamda eğitim öğretim faaliyetine devam etmesi gerekiyor. Tasarruf tedbirleri kapsamında eğitimde tasarruf uygulamaya çalışıyorlar. Bu bizim açımızdan oldukça sıkıntılı bir süreci getiriyor. Çünkü eğitimden kesinlikle ama kesinlikle tasarruf olmaz. Tasarruf tedbirleri noktasında kaynaklı olarak yapılmayacak binalar eğitim alanında yaşadığımız sorunları da daha fazla büyütecek diye konuştu.

‘İKİLİ EĞİTİMDE DERS SAATLERİ AZALTILDI’

Birleştirilen ve ikili eğitime geçen okullarda ders saatlerinin azaltıldığını vurgulayan Toprak, “Normalde 40 dakikalık dersler 30 dakikaya düşürüldü. Her iki okulun da ders sayıları fazla. Zamanı verimli kullanma noktasından aslında her seferinde 10’ar dakikalık kısıtlamalara gidiyorlar. Bu da aslında eşitlik ilkesine aykırı bir süreci beraberinde getiriyor. Akşam geç saate kadar okulda kalmalarından kaynaklı birçok öğrencinin kendi okullarından ayrılıp başka okullara gittiğini öğretmen arkadaşlarımız anlatıyor” dedi.

‘ÖĞRENCİLER SINAVLARDA DEZAVANTAJLI’

30 dakikalık ders saatlerinin öğretmen ve öğrenciler açısından dezavantaj olduğunu dile getiren Toprak, “Öğretmenler üstün körü bir hızla geçerek Milli Eğitimin dayatmış olduğu o programı yetiştirmeye çalışıyorlar. Bu da ciddi anlamda sıkıntılara yol açıyor. Öğrenciler sınav noktasında aslında dezavantajlı. Artık bir an önce bir adım atılması gerekiyor. Eğitim emekçileri ve velileri de içine katılarak bir sürecin işletilmesi gerekiyor” diye konuştu.

‘MAHALLEMİZDEKİ OKULUN AÇILMASINI İSTİYORUZ’

İki torununun eğitim gördüğü Seyhan Belediyesi İlkokulu’nun hasarlı olduğu için boşaltıldığını belirten Ali Şan, “Okul kapalı olduğundan iki farklı okula öğrencileri dağıttılar. Çocuklar ve aileler rezil olmuş durumda. Servis parası veriyorum. Kendimiz götürmeye kalktığımızda yağmurda çamurda perişan oluyoruz. Yeni bir okul yapılıyormuş Şakirpaşa Havalimanı tarafında ne zaman açılacak bilmiyoruz. Mahallemizin okulunun bir an evvel açılmasını istiyoruz” dedi.

‘ÇOCUKLARIM OKULA YÜRÜYEREK GİTMEK ZORUNDA KALIYOR’

İki çocuğunu depremden sonra farklı okullara göndermek zorunda kalan Mehmet Halil de “Benim iki çocuğum Seyhan Belediyesi İlkokulu’nda okuyordu. Şimdi biri Nilüfer Hatun Ortaokuluna diğeri 125. Yıl İlköğretim Okulu’na gidiyor. Mahallemizde başka bir okul yapıyorlarmış. Bu dönem açılacağını söylüyorlar. Biz okulumuzun açılmasını istiyoruz. Çocuklarım uzak olmasına rağmen okula yürüyerek gitmek zorunda kalıyor. Ben aynı zamanda okulun hemen karşısında esnafım. Okulumuzun bir an evvel açılmasını istiyorum” diye konuştu.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin