AB’den OHAL Komisyonu uyarısı: Zararlar tazmin edilmeli

15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra kurulan OHAL Komisyonu’nu kurulduğu günden bu yana eleştiren Avrupa Birliği bu defa uyarı yaptı. AB, Türk yetkililerin hangi şartlar altında olursa olsun hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel hürriyetlere saygı göstermek zorunda olduğunu açıkladı. AB ilk kez haksız yere işten atılanların zararlarının tam olarak tazmin edilmesi gerektiğini belirtti.

Ahval News’in sorusu üzerine açıklama yapan AB Komisyonu’nun uyarısı, Strasburg merkezli Avrupa Konseyi’nin OHAL Komisyonu ile bir araya geleceği haberlerinin kamuoyuna yansıdığı bir döneme denk geliyor.

AB Komisyonu’nun darbe teşebbüsünün ardından toplu işten çıkarmalar, kitlesel tutuklama ve gözaltılar, dernek ve basın yayın organlarının yasaklanmasına yönelik geniş kapsamlı ve kitlesel tedbirler konusunda başından beri net bir tavır aldığına işaret eden AB sözcüleri, Türk hükümetinin Avrupa’nın temel değerlerine uymak mecburiyetinde olduğu uyarısı yaptı.

OHAL Komisyonu önceki gün yaptığı açıklamada 42 bin müracaattan sadece 3 bin mağdura işlerine dönme hakkı verildiğini açıklamıştı.

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), geçtiğimiz hafta yayınladığı kapsamlı OHAL Komisyonu raporunda çok sert eleştirilerde bulunmuş ve komisyonunun hiçbir şekilde işten atılanlara çözüm üretmediğini vurgulamıştı. UAÖ, işten atılanların şahitliklerine başvurarak vahim insan hakları ihlallerine işaret etmişti. UAÖ, AB’yi de Türkiye’deki insan hakları sorunlarına gözünü kapamakla itham ediyor.

AB sözcüleri, OHAL Komisyonu’nun etkili, bağımsız ve tam bir şeffaflıkla başvuruları ele alması gerektiğini vurgularken ilk defa önemli bir uyarıda bulundu. AB, işten atılan memurların adil bir yargı sürecinden yararlanmaları, aklanmaları durumunda işlerine geri dönmeleri ve zararlarının tam tazmini dahil olmak üzere temel haklara sahip olması gerektiğini belirtti.

AB Komisyonu, 2018 İlerleme Raporu’nda OHAL Komisyonu’na 10 defa atıf yapmış ve her defasında Komisyonu’nun çözüm üretmediği, şeffaf çalışmadığını ve yürütmenin etkisinde olduğuna işaret etmişti.

Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Strasburg merkezli Avrupa Konseyi yetkilileri ile OHAL Komisyonu’nun kasım ayı sonunda Strasburg’da bir araya gelecekleri haberleri yayınlanmıştı. Ancak Ahval’e konuşan AK kaynakları henüz toplantı tarihinin netleşmediğini ifade etti. Aynı kaynaklar, 14-15 Aralık’ta Venedik Komisyonu’nun Venedik’te bir araya gelerek Türk seçim kanununu tartışacaklarını ancak OHAL Komisyonu ile ilgili herhangi bir gündem maddesi bulunmadığını belirtti.

OHAL Komisyonu’nun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yükünü azaltmak için AK tarafından Türk hükümetine tavsiye edildiği biliniyor. AK Genel Sekreteri Norveçli Thorbjorn Jagland da Türk hükümetine çok yakın olmakla ve demokratik gerileme ile ilgili eleştirilerini sınırlı tutmakla eleştiriliyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin