Konuk Yazar | Alparslan Akdeniz
15 Ağustos 2017 tarihli Hürriyet Gazetesi Türk asıllı ünlü Amerikalı iş adamı Yalçın Ayaslı hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma neticesinde yakalama kararı çıkarıldığını ve mal varlığı için de tedbir kararı konulduğunu duyurdu.
Savcılığın iddiasına göre, 2016 yılında Bora Jet’in SBK Holding’e satışında usulsüzlük yapılmıştı.
Ayaslı, hakkındaki yakalama kararının birkaç gün içinde apar topar çıkarılmasını şaşırtıcı bulmuştu. Neticede bir buçuk yıl önce yapılan bir satış işleminde usulsüzlük yapıldığı nasıl olmuştu da bu kadar zaman sonra anlaşılmıştı?
Sabah Gazetesi söz konusu satış işlemini şu şekilde verdi:
‘SBK Holding’ten yapılan açıklamada, SBK Holding’in Borajet Havayolları’nın kurucusu ve tek sahibi olan Yalçın Ayaslı’ya ait tüm şirket hisselerinin satın alındığı ve Borajet Havayolları ve bütün İştiraklerinin sahibi olduğu belirtildi.
Açıklamaya göre SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, 30 Aralık 2016 gününden itibaren Yönetim Kurulu Başkanı olarak Borajet Ailesi’ne katıldı.
Bünyesinde 12 yolcu uçağı ve bir de iş jeti bulunan Borajet’te 500 kişi çalışıyor. İşadamı Yalçın Ayaslı’nın sahibi olduğu yüzde 100 hissenin tamamının SBK Holding’e geçtiği öğrenildi.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2016/12/30/borajet-satildi
Haber Türk yazarı Güntay Şimşek ise Borajet’in 260 milyon dolara alıcı bulmasını şaşırtıcı bulmuştu:
‘Bora Jet’i ABD merkezli bir yatırım fonu satın almış. Ancak bu rakama Yalçın Ayaslı’nın Türkiye’deki diğer yatırımları da dahil mi, onu teyit edemedim. Fon adına Borajet’i uçuracak olan SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz’a başarılar diliyorum. Umarım bu satış sonrası ülkemiz güzel bir havayoluna daha kavuşur. Ancak bu satışın yüksek meblağına bir anlam veremediğimin altını çizmiş olayım.’
Şimdi, 15 Ağustos 2017 tarihli Hürriyet Gazetesi’nin Yalçın Ayaslı ile ilgili haberine tekrar göz atalım.
‘GEÇEN yılın sonunda el değiştiren Borajet’in satışı ile ilgili taraflar arasında kriz yaşandığı anlaşıldı. Şirketi alan taraf, bilançoda oynama yapıldığı gerekçesi ile dolandırıldıkları iddiasında. Şirketin mali işler başkanı da savcılık ifadesinde, “Yönetim kararı ile bilançoda makyaj yaptık” dedi. Şirketin eski sahibi Yalçın Ayaslı ve yöneticileri hakkında savcılığa başvuruldu. Sulh Ceza hakimliği Ayaslı hakkında, yakalama kararı çıkardı. Savcılık başvurusunda, Ayaslı’nın mal varlığı için de tedbir istendi. Ayaslı ise hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Ayaşlı “43 yıldır ABD’deyim ifademin nasıl alınacağı belli” dedi.’
Hürriyet, konunun tarafı durumunda bulunan Baran Sezgin Korkmaz ismini haberinin hiçbir yerinde geçirmemeye özen göstermiş.
http://www.hurriyet.com.tr/unlu-is-adami-hakkinda-yakalama-karari-40551215
Peki, 15 Ağustos 2017 tarihinde Yalçın Ayaslı hakkında apar topar yakalama kararı çıkarılması, Hürriyet’in Baran Sezgin Korkmaz ismini haberde gizlemesinin nedeni neydi?
FLYNN, ALPTEKİN VE KORKMAZ BAĞLANTISI
Sorunun cevabı ABD’de özel yetkili savcı Robert Mueller’in sürdürdüğü soruşturma ile ilgili. Mueller, Türkiye’de Yalçın Ayaşlı hakkında yakalama kararı çıkarılmasından birkaç gün önce emekli General Mike Flynn’in karıştığı yasadışı faaliyetler ile ilgili olarak Baran Sezgin Korkmaz’ın, ifadesine baş vurmak istedi. Türk tarafı da buna mukabil garip bir şekilde Yalçın Ayaşlı hakkında yakalama kararı çıkardı. Bir başka ifadeyle, Türk tarafı Baran Sezgin Kormaz’ın soruşturmaya dahil edilmesinde, ya Yalçın Ayaşlı’nın rolü olduğunu düşünüyordu ya da hakkında dava açarak Ayaslı ile arasına mesafe koymak istiyordu. Bu sorunun cevabını henüz bilmiyoruz.
Peki ama özel yetkili savcı Robert Mueller, Baran Sezgin Korkmaz ismini soruşturmaya neden dahil etmiş olabilir?
Baran Sezgin Korkmaz ve Ekim Alptekin’in birlikte hareket ettikleri sır değil.
Gülen aleyhinde yazı yazması için General Mike Flynn’e 560 bin dolarlık ödemeyi yapan Ekim Alptekin, ödemenin kaynağı konusunda şu ana kadar çelişkili ifadeleri nedeniyle Robert Mueller tarafından yeniden yapılan ifade çağrısına karşılık vermedi.
Korkmaz, Gülen’in kaçırılması ile ilgili General Mike Flynn ile yapılan görüşme haftasında da Ekim Alptekin ile birlikte New York Harbard Club’te bir toplantıya katıldı.
Wall Street Journal Gazetesi’nin ortaya çıkardığı yeni bilgilere göre, Flynn’e Gülen’in kaçırılması için 15 milyon dolar ödeme yapılması teklif edilmişti. Uzmanlar söz konusu rakamın çok daha büyük olabileceğini de belirtiyorlar.
Hatırlayalım. Güntay Şimşek, Bora Jet’in satış rakamına anlam verememişti. O halde bu fahiş meblağ ABD’de yürütülen soruşturma kapsamında olabilir. Baran Sezgin Korkmaz, Mike Flynn’e ödenen ve ödenmesi planlanan paranın kaynağı olduğu şüphesiyle Robert Mueller’in soruşturmasına dahil edilmiş olabilir.
Diğer taraftan Korkmaz’ı tıpkı Alptekin gibi ilginç kılan kuşkusuz Rus bağlantıları. SBK Holding’in Rusya’da çok sayıda yatırımı olduğu belirtilirken bu yatırımların neler olduğu pek açık değil.
SBK Holding’in ABD operasyonlarını yürüten Rus petrol tüccarı Levon Termendzhyan’ın suç dosyası ise hayli kabarık. Termendzhyan, en son 2003 yılında ‘darp ve saldırıdan’ hüküm giymiş.
Termendzhyan hakkında California Yüksek Mahkemesi’nde sürmekte olan kara para aklama, vergi kaçırma ve petrol kaçakçılığı suçlamalarını konu alan bir dava da var.
(https://unicourt.com/case/ca-la23-in-the-matter-of-levon-termendzhyan-72437)
Dolayısıyla, özel yetkili savcı Mueller’in yürüttüğü Rusya soruşturması önemli bir ayağı Türkiye bağlantılı ve en az Zarrab davası kadar Türkiye’nin başını ağrıtacak gibi gözüküyor.