ABD genelinde, 11 Eylül 2001 saldırılarında ölenler için anma törenleri düzenlendi. New York’ta ve Beyaz Saray’da da 15 yıl önce hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu. 11 Eylül saldırılarında kaçırılan dört uçakla düzenlenen saldırılarda 3 bine yakın kişi ölmüş, New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’nin ikiz kuleleri de yıkılmıştı. Dünya Ticaret Merkezi yerine inşa edilen merkezdeki anma törenine Başkan adayları Donald Trump ve Hillary Clinton da katıldı.
Tören öncesi konuşan ABD Başkanı Barack Obama, Amerika’nın ‘temel değerlerini hatırlamanın önemli olduğunu’ söyledi. Başkan Obama Beyaz Saray’da da, kaçırılan ilk uçağın çarptığı zamana denk gelen sabah saat 08.46’da düzenlenen saygı duruşunda hazır bulundu. New York’taki anma töreninde ise hayatını kaybedenlerin isimleri okundu. Başkan adayları Clinton ve Trump konuşma yapmadı.
HİLLARY CLİNTON RAHATSIZLANDI
ABD’de Demokratların başkan adayı Hillary Clinton, New York kentindeki 11 Eylül anma törenleri sırasında rahatsızlandı. “Aşırı sıcaktan fenalaştığı” açıklanan 68 yaşındaki siyasetçi, yanındakilerin yardımıyla araca bindirilerek, kızının evine götürüldü. Törenler sırasında bayıldığı ve yakındaki bir hastaneye kaldırıldığı iddia edilen Clinton’ın durumuyla ilgili ilk açıklama, 68 yaşındaki başkan adayının sözcüsü Nick Merrill’den geldi. Merrill tarafından CNN International’a yapılan açıklamada, 1.5 saat boyunca kaldığı törende Clinton’ı “hararet bastığı” ve bu yüzden dinlenmek üzere kızının dairesine geçtiği belirtildi. Merrill, “Sayın Clinton şu an çok daha iyi hissediyor” dedi.
11EYLÜL NEYDİ?
11 Eylül günü, Amerika Birleşik Devletleri’nde iç sefer gerçekleştiren dört yolcu uçağı, el-Kaide üyesi 19 kişi tarafından kaçırıldı. American Airlines’ın 11 sefer sayılı uçuşu ile United Airlines’ın 175 sefer sayılı uçuşu, New York’ta bulunanDünya Ticaret Merkezi’nin sırasıyla kuzey ve güney kulelerine çarptı. İki saat içinde 110 katlı her iki bina da çökerken, 7 Dünya Ticaret Merkezi’nin de arasında bulunduğu çevresindeki bazı yapılar yıkıldı ve bazıları hasar gördü. Kaçırılan üçüncü uçak, American Airlines’ın 77 sefer sayılı uçuşu, Virginia eyaletine bağlı Arlington County’de yer alan Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı karargâhı Pentagon’a çarptı. Saldırı sonucunda binanın batı cephesinin bir kısmı yıkıldı.
USAME BİN LADİN ÖNCE REDDETTİ, SONRA SORUMLULUĞU KABUL ETTİ
Kaçırılan dördüncü uçak olan United Airlines’ın 93 sefer sayılı uçuşu ise Washington, DC’yi hedeflemişti. Ancak yolcuların uçağı kaçıranlara yaptığı müdahale sonrasında uçak, Pensilvanya eyaletindeki Shanksville yakınlarına düştü. Uçaklardaki 19 hava korsanı ve 227 kişi de dahil olmak üzere saldırılar sonucunda 2.996 kişi hayatını kaybetti. 10 milyar $’ın üstünde maddi hasar meydana geldi. FBI tarafından yürütülen araştırma neticesinde saldırıları gerçekleştiren kişilerin, Usame bin Ladin’in liderliğindeki el-Kaide ile bağlantılı olduğu belirlendi. Saldırıdan birkaç gün sonra yaptığı açıklamayla saldırıların sorumluluğunu reddeden bin Ladin, 2004 yılında yayınladığı videoyla birlikte saldırıların sorumluluğunu kabul etti. Usame bin Ladin ise Mayıs 2011’de Amerika Birleşik Devletleri kuvvetleri tarafından düzenlenen bir operasyonla öldürüldü.
KONGRE GEÇEN HAFTA SUUDİ HÜKÜMETE DAVA YOLUNU AÇTI
19 saldırgandan 15’i Suudi Arabistan vatandaşı olması ile ilgili yakın dönemde yeni gelişmeler yaşandı. 11 Eylül saldırılarını soruşturmakla görevli bağımsız komisyon raporunu saldırıdan bir yıl sonra yayımladı.Raporda, halk arasında ’28 sayfa’ olarak bilinen bazı kesimler 13 yıl boyunca kamuoyundan saklandı, bu da raporun içeriğiyle ilgili bazı spekülasyonların doğmasına neden oldu. Sayfalar Temmuz ayında yayınlandı.Daha önce gizli tutulan bu bölümlerde, saldırganların Suudi Arabistan’da bazı kişilerden mali yardım aldıkları belirtiliyordu. Ancak saldırılarda resmi olarak Suudi Arabistan’ın rolü olduğuna dair bir ifade yer almıyordu.ABD Kongresi geçen hafta kurbanların ailelerine Suudi hükümetine dava açmalarına izin veren yasayı oybirliği ile onayladı.