ABD’li ilaç şirketi Alexion’un, Sağlık Bakanlığı’nda milyonlarca dolar rüşvet dağıttığı ortaya çıktı. Ancak CMK’ya göre derhal soruşturma açması gereken Cumhuriyet Savcıları kılını bile kıpırdatmıyor. Belgelere göre Türkiye’de 2010-2015 yıllıra arasında elde edilen haksız kazanç yani rüşvet miktarı 6 milyon dolardan bile fazla. CHP’li Doktor Ali Şeker, belgelerle ortaya çıkan rüşvetin Türkiye’de araştırılmamasına tepkili. Şeker, rüşvetin Türkiye ayağının neden araştırılmadığını soruyor.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (Securities and Exchange Commission), Alexion Pharmaceuticals isimli ilaç şirketinin Türkiye’de Sağlık Bakanlığı yöneticilerine rüşvet verdiğine dair ayrıntılı komisyon kararını açıkladı. Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin açıkladığı komisyon kararı belgelerine göre şirket, ABD’de Rüşvetin Önlenmesi ve Yabancı Ülkelerde Yolsuzluk Uygulamaları Kanunu (FCPA) uyarınca 21 milyon dolar para cezasına çarptırdı. Belgelerde ise eski AKP’li Sağlık Bakanları Recep Akdağ ile Mehmet Müezzinoğlu dönemlerini kapsayan “2010–2015 yılları arasında Alexion Türkiye şubesinin, Soliris marka ilaç hakkında düzenlemelerin yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı yetkililerine 1.3 milyon dolar değerinde rüşvet verdiği” belirtildi.
NAKİT PARA, HEDİYE VE TATİL
Belgelere göre, ABD’li ilaç şirketi Sağlık Bakanlığı’nın ilgili komisyonlarındaki temsilcilerine, rüşvet olarak nakit para, hediye ve tatil gibi biçimlerde rüşvet dağıttı. Şirket, bunun yanı sıra 2012–2015 yılları arasında komisyon temsilcilerine 100 bin doların üzerinde usulsüz ödeme de yaptı. Bu ödemeler karşılığında gerekli onay ve düzenlemelerin çıkması ve ilacın piyasada yaygınlaşması ile şirketin Türkiye’de 6.6 milyon dolardan fazla haksız kazanç elde ettiği hesaplanıyor. Rüşvet karşılığı şirketin yalnızca onayların çıkmasıyla değil, aynı zamanda düzenlemelere dair gizli bilgilere erişerek de avantaj sağladığı belirtiliyor.
ABD CEZA KESTİ, TÜRKİYE İZLİYOR!
“Bu rüşvet olayının Türkiye ayağı neden araştırılmıyor?” diye soran CHP İstanbul Milletvekili Doktor Ali Şeker, BirGün gazetesine yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanıyor: “ABD’de bu rüşvet meselesi kabul edildiğine ve ceza kesildiğine göre bunun Türkiye ayağında neler olduğunun araştırılıp ona göre yaptırımların uygulanması ve tekrarının önlenmesine yönelik bir çalışma yapılması gerekiyor. Ayrıca, manipülatif ilaç kullanımlarına yönelik önleyici tedbirlerin de alınması gerekiyor. Bununla ilgili bir araştırma yapılıp suiistimale yönelik bulguların tespit edilip önlenmesi gerekir ve öncelik şirketlerin kazancı değil hastaların sağlığıdır.”
MAL VARLIKLARI İNCELENMELİ
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman ise “Bir ABD’li bir ilaç firmasının ABD’de yapılan soruşturmaya göre Sağlık Bakanlığı’na rüşvet dağıtmış gibi görünüyor ve Sağlık Bakanlığı’nın bunu araştırması gerekiyor. Suçlamalar çok ciddi. Kanunlara göre rüşvet suçtur. Rüşvet aldığı söylenen komisyon üyelerinin mal varlıkları incelenmeli veya ABD’den bilgi istenmelidir. Zaman zaman bu tür konularda duyumlar alıyoruz ama bunların ispatlanması gerekiyor.” diyor.