Türkiye’nin AB ile ortak zirve için yaptığı çağrılara, AB liderleri ‘kurumsal’ cevap verdi. Türkiye’nin AB’nin 28 üye ülkesinin devlet ve hükümet başkanlarıyla Türkiye’nin devlet ve hükümet başkanını bir araya getirecek formatta yapılmasını istediği zirveye, Brüksel’den “Önümüzdeki aylarda AB kurumlarıyla yapılsın” kararı çıktı. Toplantının tarihi için de net bir ay dahi belirlenmedi.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk zirve sonrasında düzenlenen basın toplantısında “AB kurumları ile Türk yetkililer arasında önümüzdeki aylarda bir zirve yapılması için yetki aldık” dedi. Türkiye ile AB arasında 18 Mart’ta vize serbestisi karşılığı mülteci anlaşması, aynı zamanda AB-Türkiye arasında zirve yapılmasını da öngörüyordu. AB’nin Türkiye’deki gelişmeler nedeniyle sıcak bakmadığı zirveyi son dönemde Ankara yüksek sesle talep etmişti. Tusk tarihin henüz netleşmediğini belirtirken 3+1 formatında yapılacağı açıklanan toplantının bahar aylarında gerçekleşmesi bekleniyor. AB üyesi ülkeler, bu çerçevede AB Konsey, Komisyon ve Parlamento Başkanı’na birlik adına görüşme yetkisi veriyor.
Tusk’un toplantıda Türkiye ile zirve yapılmasına dair birçok gerekçe bulunduğunu sıralaması da dikkat çekti: “Sadece vize serbestisi değil, Gümrük Birliği, sığınmacı konusu gibi böyle bir zirveyi meşru kılacak birçok konumuz var.”
Türkiye, vize serbestisini sağlaması için beklenen TMK’deki değişikliği, “Şimdi yapamam, Avrupa Konseyi’ne havale edelim” derken, Brüksel bu yaklaşımı benimsemiyor. Kaynaklar, “Nasıl ve kiminle yapılırsa yapılsın, 72 kriter yerine getirilmeden vize serbestisi sağlanmaz. Biz, AK ile yapılacak bir çalışmaya bakmayız” mesajı verdi. AKPM’ye sunulan son raporda da TMK’nin AK standartlarında olmadığı ve 2013’ten bu yana değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.