AB ile Çin arasındaki elektrikli araç gerilimi artıyor: AB’den yüzde 38’e varan gümrük vergisi geliyor

Avrupa Birliği, Çin hükümetinin ülkede üretilen elektrikli araçlara sübvansiyonların sona erdirileceğine dair güvence vermediği takdirde önümüzdeki aydan itibaren bu araçlara yönelik gümrük vergilerini arttıracağını açıkladı.

Avrupa Komisyonu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, sübvansiyonlarla ilgili bir soruşturmanın ardından Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara %38.1’e varan oranlarda geçici ek vergi uygulanacağını duyurdu. Bu vergiler, mevcut yüzde 10’luk ithalat tarifesinin üzerine eklenecek. AB, Çin’e sübvansiyonları kaldırması için ay sonuna kadar süre verdi.

Pekin’in Çinli şirketlere sağladığı sübvansiyonlar nedeniyle Avrupa Birliği’ndeki elektrikli otomobil üreticilerinin zor durumda kaldığı iddia edilirken geçici gümrük vergilerinin 4 Temmuz’a itibaren uygulanmaya başlayacağı bildirildi.

Çinli şirketlere uygulanacak geçiçi vergiler ise BYD araçlarında yüzde 17.4, Geely’de yüzde 20 ve SAIC araçlarında yüzde 38.1 olmak üzere farklılık gösterecek.

Sübvansiyonlar ile ilgili yürütülen soruşturmanın 2 Kasım’da nihayete ermesi beklenirken sonrasında 5 yıl boyunca kesinleşmiş gümrük vergisinin uygulanacağı öngörülüyor. Avrupa Komisyonu, soruşturmanın tamamlanmasının ardından işbirliği yaptığı düşünülen şirketler için yüzde 21, yapmayanlar için ise yüzde 38.1 oranında vergi uygulayacağını açıkladı.

Çin tarafı tepkili

Çin Ticaret Bakanlığı gelişmeleri yakından takip edeceğini ve Çinli şirketlerin meşru haklarını korumak için gerekli tüm tedbirleri alacağını açıklarken Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian, alınan karar ile ilgili “Piyasa ekonomisi ilkelerine ve uluslararası ticaret kurallarına aykırıdır, Çin-AB ekonomik ve ticari işbirliğinin yanı sıra küresel otomobil üretimi ve tedarik zincirinin istikrarını da baltalamaktadır” dedi.

Almanya Ulaştırma Bakanı ticaret savaşından çekiniyor

Almanya Ulaştırma Bakanı Volker Wissing Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin Çin otomobillerine daha yüksek gümrük vergileri koyma tehdidinin Pekin ile bir “ticaret savaşı” riski taşıdığını söyledi.

Wissing X’te yaptığı açıklamada, “Avrupa Komisyonu’nun cezalandırıcı tarifeleri Alman şirketlerini ve onların en iyi ürünlerini vuruyor. Otomobiller, ticaret savaşı ve pazar izolasyonu yoluyla değil, daha fazla rekabet, açık pazarlar ve AB’de önemli ölçüde daha iyi iş koşulları yoluyla daha ucuz hale gelmelidir.” dedi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin