AB’nin genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, insan hakları savunucularının tutuklanması, gazeteci, akademisyen, hakim, kamu görevlileri ve muhalif olanlara yönelik “şüpheli suçlamaların” kabul edilemez olduğunu belirterek, “Öteleme zamanı bitti” ifadelerini kullandı.
Türkiye ile Almanya arasında yaşanan krize Avrupa Birliği’nden (AB) destek geldi. AB’nin genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, “Almanya’nın Türkiye’ye karşı tutumunun anlaşılır” olduğunu söyledi. Die Welt’e konuşan Hahn, “Hepimizin Türkiye’ye karşı büyük sabır gösterdiğini düşünüyorum. Türkiye’nin buna değer vermediği görünüyor” dedi.
Türkiye’nin söylemlerinin aksine, giderek Avrupa standartlarından uzaklaştığını kaydeden Johannes Hahn, 15 Temmuz darbe girşiminden sonra izlenen yolun buna işaret ettiğini belirtti. İnsan hakları savunucularının tutuklanması, gazeteci, akademisyen, hakim, kamu görevlileri ve muhalif olanlara yönelik “şüpheli suçlamaların” kabul edilemez olduğunu kaydeden Avusturyalı komiser Hahn, “Öteleme zamanı bitti” diye konuştu.
Almanya, insan hakları savunucusu Alman vatandaşı Peter Steudtner’in teröre destek verme suçlamasıyla tutuklanması üzerine, perşembe günü Türkiye’ye yönelik “sabır politikasının” sona erdiğini açıklamış, başta seyahat uyarısı olmak üzere, AB yardımları, gümrük birliğinin genişletilmesi ve yatırım teşvikleri gibi konularda bir dizi önlem açıklamıştı.
AB MÜLTECİLER KONUSUNDA ESKİSİNDEN DAHA AZ BAĞIMLI
Hahn, AB’nin mülteciler konusunda eskisine kıyasla Türkiye’ye daha az bağımlı olduğunu da söyledi.
Alman Spiegel dergisine verdiği mülakatında Hahn, Suriye iç savaşı sebebiyle Türkiye üzerinden AB üye ülkelerine yaşanan büyük mülteci akınının olduğu 2015 senesine göre AB’nin daha tedbirli olduğunu belirtti.
“2015 senesinde öyle bir konumdaydık ki mültecilerin çoğu kontrol edilmeden AB sınırları içine girdi, ancak bu arada durum değişti” diyen Hahn, Türkiye’nin sınırlarını açması halinde bile iki sene önce olduğu gibi bir akının yaşanmayacağını ifade etti.
Balkan güzergahının kapatılması, Ege Denizi’nde düzenli kontrollerin yapılması ve Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin desteklenmesiyle geçen iki senede gerekli tedbirlerin aldındığını belirten Hahn, “Avrupa Birliği kendisinin şantaja maruz bırakılmasına izin vermeyecektir” dedi.
Türkiye yaklaşık 3 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Mülteci krizinin en yoğun yaşandığı 2015 senesinde Avrupa Birliği ülkelerine Türkiye üzerinden 1 milyondan fazla mülteci akın etmişti.
Mültecilerin bir kısmı Türkiye sahillerine yakın Yunan adalarına erişmek için Ege Denizi’ni güvenli olmayan koşullarda geçmeyi göze alırken kimisi de kara sınırı üzerinden Yunanistan ve Bulgaristan’a erişmeyi tercih etti.