AKP hükümetinin medyayı sindirme ve yok etme amaçlı olarak 15 Temmuz darbe girişiminden sonra gözaltına alınıp tutukladığı Zaman Gazetesi yazarlarına yönelik iddianame tamamlandı. Köşe yazıları, fikirleri nedeniyle yazarlar hakkında ‘darbeye teşebbüs’ suçlamasıyla 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve ‘terör örgütüne üye olmak’ suçlamasıyla 15’er yıla kadar hapis cezası istendi.
Hükümetin 4 Mart 2016’da kayyım atayarak el koyduğu, 15 Temmuz’dan sonra KHK ile kapatılan “Zaman Gazetesi”nde çalışan eski yazarlar Şahin Alpay, Ali Bulaç, Mümtazer Türköne, Ahmet T. Alkan, Nuriye Akman ve Mustafa Ünal ve Lale Sarıibrahimoğlu’nun aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 30 kişihakkında iddianame düzenlendi.Haber ajanslarına ve internete yansıyan bilgilere göre, 64 sayfalık iddianamede adı geçen yazarların, yazılarında darbe mesajı verdikleri, hükümeti itibarsızlaştırmaya çalıştıkları iddia edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı İsmet Bozkurt tarafından hazırlanan iddianamede yer alan Feza Gazetecilik A.Ş, Zaman Gazetesi, Cihan Haber Ajansı, Cihan Medya AŞ, Fia Prodüksiyon, Irmak Tv, Dünya Dağıtım AŞ ‘de çalışanları ve yazarlarının isimleri şöyle: Mümtazer Türköne, Ali Bulaç, İbrahim Karayeğen, Ahmet Turan Alkan, Mustafa Ünal, Şahin Alpay, Nuriye Ural, Lale Sarıibrahimoğlu, Orhan Kemal Cengiz, İhsan Duran Dağı, Sedat Yetişkin, Hüseyin Turan, Ahmet Metin Sekizkardeş, Alaattin Güner, Cuma Kaya, Mehmet Özdemir, Faruk Akkan, Murat Avcıoğlu, Yüksel Durgut, Zafer Özsoy, Şeref Yılmaz, Hakan Taşdelen, Hüseyin Belli, Onur Kutlu, İsmail Küçük, Ali Hüseyin Çelebi, Ahmet İrem, Süleyman Sargın, Osman Nuri Öztürk, Osman Nuri Arslan.
200’DEN FAZLA GAZETECİ HAPİSTE, BİNLERCESİ İŞSİZ
Hükümetin 15 Temmuz’dan sonra muhalif isimleri susturmak Sulh Ceza Hakimlikleri ve seçilmiş savcı hakimler eliyle yürüttüğü cadı avı kapsamında halen 200’den fazla gazeteci hapishanede bulunuyor. Yüzlerce gazeteci hakkında yakalama kararı verilirken, kapatılan kurumlar ve kayyım atamaları nedeniyle binlerce gazeteci işsiz kaldı. 15 Temmuz sonrası çıkarılanı KHK’lar ile 170 basın yayın kuruluşu kapatıldı. Basın özgürlüğü konusunda tarihte yaşanmamış bir kıyım örneği görülürken, Avrupa Birliği, gazetecilik ve insan hakları örgütlerinin tüm uyarılarına rağmen gazeteciler 8 ayı aşkındır tutuklu yargılama şartlarında adeta sindirilmeye çalışılıyor. Hükümet ve savcılar darbe ile ilgili hiçbir somut bağlantısı olmayan gazeteci, köşe yazarı ve muhalif yayınlarda çalışan isimleri ‘terör’ suçlamasıyla, yazdıkları yazı ve fikirleri nedeniyle yok etmeye çalışıyor.