Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, ABD Başkanı Barack Obama’ya görev süresi dolmadan Edward Snowden’ı affetmesi için çağrıda bulundu. ABD yasalarına göre, Amerikan Başkanı’nın herhangi bir konuda suçlu bulunan kişileri affetme yetkisi var. Obama’nın önündeki 126 günde, bu çağrıya nasıl cevap vereceği merak konusu. ABD medyası, bunun düşük bir olasılık olduğu görüşünde.
Edward Snowden, ABD tarihinin en büyük ifşaatını yapmış kişi. Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) olarak bilinen birimde çalışan bir CIA ajanı olan Edward Snowden, devletin bütün elektronik yazışmaları ve konuşmaları, PRISM adını verdiği bir sistem yardımıyla takip ettiğini ortaya çıkarmıştı. Önce Hong Kong’a, ardından da Rusya’ya sığınmak zorunda kalan Snowden’ın ifşaatı, büyük bir tartışmayı başlatmış ve Obama yönetiminin NSA’yla ilgili adım atmasına sebep olmuştu.
Ancak Snowden’a göre, NSA faaliyetlerini durdurmuş ya da kısıtlamış değil. Bilakis, ABD hâlen elektronik ortamdaki yazışmaları ve konuşmaları takip edebiliyor. Üstelik Google, Facebook, Yahoo, Microsoft gibi milyonlarca kullanıcısı olan şirketleri de buna alet ediyor. Amerikalı yetkililer, bunun sadece “terör ve ulusal güvenlik” ile ilgili durumları kapsadığını iddia etse de, özgürlükle güvenlik arasındaki çizginin silikleştiği de ortada.
BELGE SIZDIRMAK SUÇ, YAYINLAMAK DEĞİL
Amerikan yargısı, gizli belgeleri sızdırmayı suç olarak kabul ederken, bu belgeleri yayınlamayı serbest bırakan bir karar vermişti. Daha önce Wikileaks’e ABD Dış İşleri Bakanlığı’na ait yüz binlerce döküman sızdıran Chelsea (Bradley) Manning, şu anda hapiste. Ancak Wikileaks’in yayınladığı belgeleri alarak haberleştiren The New York Times gibi gazeteler, beraat etti.
Edward Snowden’ın ifşa ettiği dökümanlar ise ilk kez İngiliz The Guardian gazetesinde yayınlandı. İngiltere polisi, her ne kadar gazetenin yayınlarını durdurmaya çalışsa da, hatta belgeleri haberleştiren Glenn Greenwald’ın sevgilisini havaalanında gözaltına aldırmaya kadar işi vardırsa da, The Guardian bu haberlerden ötürü herhangi bir yaptırıma uğramadı.
ABD tarihinin bu en büyük ifşaatı karşılığında Rusya’ya sığınmak zorunda kalan Edward Snowden, son zamanlarda Rus hükümetinin elektronik haberleşmeleri ve interneti baskı altına alacak yasalar çıkarmasını da eleştirmeye başladı. Bu da, zamanla Rusya’da da ‘istenmeyen adam’ ilan edilebileceğinin göstergesi.
Kaynak: pardonsnowden.org