BELÇİKA | İsrail için savaşan Brükselli askere savaş suçlarından soruşturma açıldı

(AFP/ Said Khatib)

Belçikalı yetkililer Cuma günü yaptıkları açıklamada Gazze’de İsrail için savaşan Belçikalı-İsrailli bir askerin işlediği olası savaş suçlarıyla ilgili soruşturma başlattıklarını duyurdu.

Hakkında olası savaş suçlarıyla ilgili bir dosya açılan ve ismi açıklanmayan şüphelinin Brüksel’in lüks banliyösü Uccle’den 20’li yaşlarda bir erkek olduğu aktarılırken soruşturmanın diğer bazı çifte pasaport sahibi kişileri de kapsadığı bildirildi.

Resmi olarak çarşamba günü açılan soruşturmanın kaynağının Filistinli gazeteci Younis Tirawi’nin çalışmaları olduğu ifade edildi. Tirawi bu ay X’te yayınladığı bir yazıda, İbranice “Refaim” ya da “Hayaletler” olarak adlandırılan bir İsrail keskin nişancı birliğini “silahsız sivilleri acımasızca infaz etmekle” suçlamıştı.

Tirawi, birliğin lider pozisyonundaki bir Amerikan askerinden bilgi aldığını ve bu askerin, birliğin silahlı olmadıkları ve herhangi bir tehlike arz etmedikleri halde sivillere ateş ettiğine dair kanıtlar sunduğunu söylemişti.

Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nde savaş suçları işlediği bildirilen İsrail keskin nişancı birliği 21 kişiden oluşuyor ve grubun içinde üç Amerikalı, iki Fransız, bir Alman, bir İtalyan ve soruşturma altındaki Belçikalı da bulunuyor.

Belçika Adalet Bakanı Paul Van Tigchelt Perşembe günü yaptığı açıklamada Belçika’nın yürüttüğü soruşturmanın “basında yayınlanan bilgileri doğrulamaya” yönelik olduğunu söyledi. Van Tigchelt parlamentoya yaptığı açıklamada “İsrail’in meşru müdafaa hakkı vardır, ancak bu onu uluslararası insancıl hukuka saygı gösterme yükümlülüğünden muaf tutmaz” dedi.

Adalet Bakanı Paul Van Tigchelt; Federal savcılığın, başsavcısının Gazze’de savaş suçu ve insanlığa karşı suç işledikleri iddiasıyla İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri talep ettiği Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi ile koordinasyon içinde olacağını söyledi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin