Vatandaş borca battı; icra takibine düşenlerin sayısı 1,2 milyonu geçti

AKP iktidarının ekonomi politikası vatandaşları borç batağına sapladı. CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı ekonomik krizin derinleştiğini, icra takibine alınan vatandaş sayısının 1,2 milyonu geçtiğini anlattı. Arpacı, “Borç altında ezilen milyonlarca vatandaş varken, iktidar yeni düzenlemelerle halkın cebine göz dikiyor.” diye konuştu.

Şeref Arpacı, hem kredi kartı hem de tüketici kredisi borcu için icra takibine alınanlar tek kişi sayıldığında, toplamda 1 milyon 213 bin 55 kişinin bankalara borcunu ödeyemediğini anlattı. Arpacı, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, “Vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçları, 27 Eylül – 4 Ekim arasındaki haftada 13,4 milyar lira artarak toplamda 3 trilyon 575 milyar liraya ulaştı. Bu dönemde bireysel kredilerin bakiyesi 8,1 milyar lira artarak 1 trilyon 901 milyar liraya, kredi kartı borç bakiyesi ise 5,3 milyar lira artarak 1 trilyon 674 milyar liraya çıktı. 2023 yılı sonuna göre tüketicilerin bankalara olan borçları 846 milyar lira, yani yüzde 31,1 oranında arttı. Aynı dönemde bireysel kredilerin bakiyesi 344 milyar lira, kredi kartı borç bakiyesi ise 504 milyar lira, yani yüzde 43,1 oranında artış kaydetti.” ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi de 2024 yılının ilk sekiz ayında kredi ve kredi kartı yüzünden yasal takibe düşen 1,2 milyondan fazla vatandaş olduğunu anlattı. İlgezdi, “Yurttaşımız adeta kredi ve kredi kartı borcu batağına düşmüş durumda, ekonomik sıkıntılar sebebiyle artan kredi kartı kullanımı sonrası borcunu ödeyemeyen vatandaş yasal takibe düşüyor ve bu sayı gün geçtikçe artıyor.” dedi.

Akkuş İlgezdi’nin yazılı açıklaması ise şöyle:

  • Halkımız ekonomik sorunlar sebebiyle ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına denize düşen yılana sarılır misali kredi ve kredi kartlarına sığınıyor. Kredi kartı kullanımındaki artış sonrası borcunu ödeyemeyen yurttaşımız maalesef yasal takibe düşüyor.
  • 2024 yılının ilk sekiz ayında 1 milyon 213 bin kişi bireysel kredi ya da kredi kartı borcunu ödeyemedikleri için yasal takibe düşmüş durumda. Ekonomik ve psikolojik buhranla mücadele eden bir toplum olduk.
  • 2024 yılı Ocak-Ağustos dönemlerine baktığımızda, kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşen kişi sayısı 899 bin, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe düşen kişi sayısı ise 737 bin. Günlük yaşantımızda adeta kurtarıcı rolü üstlenen kredi kartları insanlara büyük mağduriyetler ve sıkıntılar yaşatıyor.
  • Ödeme kolaylığı olarak nitelendirilen kredi kartı borç yapılandırması yüksek faizler ve kartın kullanıma kapatılmasıyla adeta bir çileye dönüşüyor. AKP iktidarının bu konudaki kayıtsızlığı borçlu bir toplum yaratma çabasından başka bir şey değil.
  • Geçen ağustos ayında 169 bin 798 kişi olan yasal takibe düşen vatandaş sayısı bu yılın ağustos ayında yüzde 45,6 artarak 247 bin 359 oldu. Üstelik Ağustos 2024 verileri, bireysel kredilerdeki tasfiye olunacak alacakların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 96 milyar liraya ulaştığını gösteriyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin